С различни прояви в Костинброд почетоха годишнината от гибелта на Левски

959 преглеждания

Две от основните училища в Костинброд носят името на Апостола, като и в двете бяха проведени различни прояви в памет на неговото дело.

На 17.02.2017г. в 09:00 часа малките ученици от Първо ОУ „Васил Левски” поднесоха цветя пред берелефа на Апостола, пред сградата на началното училище в Първи район,гр.Костинброд. След това всички се отправиха с шествие към Народно Читалище „Св.Св.Кирил и Методии“, където ученици и учители бяха подготвили презентация на своето училище и спектакъл в чест на Апостола. Техните връстници от второ ОУ "Васил Левски", кв Шияковци, организираха тъжрествен концерт в памет на патрона на училището им, който започна в 11:30 часа възпитаниците от Второ ОУ „Васил Левски”, кв. Шияковци изнесоха невероятен концерт , в чест на Апостола на свободата.

Двете събития бяха уважени от представители на общинското ръководство и общински съветници, а в своите слова директорите на училищата, г-жа Даниела Борисова и г-жа Красимира Монева, подчертаха величието на личността и делото на Апостола, като мерило и стремеж за поддръжание на поколенията, както и отговорността в това стотици деца да получават своите първи стъпки към знанието в училища, носещи неговото име.

Кулминацията на възпоменателните събития в Костинброд бе на 19.02.2017 г. пред паметника на Васил Левски в двора на манастира „Св.Архангел Михаил“, където след като Отец Крум отслужи литургия, г-н Любен Кънчев, зам-кмет на общината, заедно с д-р Атанас Тенев, председател на общинския съвет, поднесоха венец пред паметника от името на Общинска администрация-Костинброд. Г-н Кънчев, поднесе тържествено слово в памет на делото на Апостола. Възпитаниците от Второ ОУ „Васил Левски”, от кв.Шияковци, изрецитираха стихове, посветени на Левски.

В края на програмата всички присъстващи почетоха с минута мълчание живота, делото и мъченическата смърт на Дякона на българската свобода. Прозвуча и химнна на Република България.

EspressoNews

*снимки: Община Костинброд