СУ „Летец Христо Топракчиев” отново посреща гости от чужбина

1661 преглеждания

За втори път СУ „Летец Христо Топракчиев”, град Божурище е домакин на ученици и учители от цяла Европа по международния проект „Водата в нашия свят“ (Water in our World –WOW), по програма „Еразъм +“. От 20-ти март училището е интернационален център за участниците от държавите: България, Португалия, Турция, Италия, Литва и Полша.

В първия ден на посещението, гостите разгледаха столицата, някои от нейните забележителности, като се запознаха с историята и значението на храм-паметника „Свети Александър Невски“, сградата на парламента, ротондата „Свети Георги” в двора на Министерския съвет и др.

Програмата през втория ден от визитата, включваше пътуване до спа столицата на Балканите – Велинград. В града те посетиха историческия музей, възрожденската църква „Света Троица” и най-големия карстов извор в България – Клептуза.

На 22-ри март участниците в проекта отбелязаха Световния ден на водата и се включиха в работилници и дейности, чрез които учениците следва да развият социалните и комуникативните си умения, да възпитат у себе си толерантност и разбиране към различните култури.

До края на гостуването учениците и учители от държавите, участващи в проекта са планирани посещения на най-голямата и модерна пречиствателна станция в България – „Бистрица”, и на град Банкя, където ще се запознаят отблизо с минералните извори и процеса на бутилиране на водата.

Ивайло Ивайлов, ученик в 10 клас от СУ „Летец Христо Топракчиев“, участник в „Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България“