Сега е времето!

2570 преглеждания

Коментар на Виктория Петрова, ученичка в ПГ „Велизар Пеев“, гр. Своге

„Останете вкъщи!“- това са думите, които чуваме непрекъснато: когато пуснем телевизора; по радиото; дори когато гледаме любимия филм, отново се показва надписът „Останете вкъщи!“. Целият свят е „под карантина“. Това е постоянната тема на разговор по всички медии в  последния месец. Много хора умират, други прекарват 14-дневна карантина в изолация, далеч от семействата си... и защо е всичко това? Никой не може да отговори на този въпрос. Има ли лечение, още не е сигурно, но това, което е сигурно за COVID-19,  е че ще направи света едно по-добро място за живеене!

Нека се замислим защо ни се случва такова нещо и какво всъщност може да го предизвика? Какво е Земята? За мен това не е само планета, това е и нашият общ дом, дом, който всички трябва да пазим! Планетата ни дава всичко, от което имаме нужда, за да живеем един пълноценен живот, а ние и отвръщаме по ужасен начин - изсичаме горите, прогонваме животните, строим безкрайни бетонни сгради и какво ли още не?! Но ето - Земята иска почивка! Както ние се преуморяваме понякога и имаме нужда от почивка, така и тя има нужда да си отдъхне: от всички отпадъци, които изхвърляме безразборно, от всички вредни частици във въздуха, които автомобилите отделят, от глобалното затопляне, дължащо се отново на човешка дейност, та и от хора дори. И резултатът е на лице: хиляди души умират, други изобщо не излизат от домовете си, и няма кой да замърсява планетата Земя. Сега тя може да диша!

И нека си поемем една дълбока глътка въздух и ние! Всички се оплакват, че не могат да излизат от домовете си, че не ходят на работа, че им е омръзнало да седят на едно място и т.н. Ами ако е за добро? Щом се е стигнало до тук, значи наистина трябва да си останем вкъщи и да бъдем дисциплинирани! И въпреки това, никой  не осъзнава всъщност колко много ползи могат да се извлекат от тази ситуация на изолация или криза дори. Най-лесно е да изтъкваме само отрицателните страни на сегашното положение и забраната да излизаме от домовете си, както обикновено правим с всичко друго, но да погледнем положителните страни този път. Въпреки всички жертви, смятам, че този вирус дойде точно навреме, защото имахме нужда да се разтърсим малко.

Пандемията може и да бъде нашето време - заслужената почивка, която всички отдавна чакат. Колко пъти сме срещали книга, която ни е допаднала и сме харесали, но сме си казали „нямам време, някой друг път“? На всеки би се отразило добре да си преподреди гардероба, да изхвърли старите дрехи и вещи, които вече не носи или може би да ги дари на някой нуждаещ се, но ние все „нямаме време“ да го направим. Близките ни имат нужда от нас и търсят подкрепата  ни, но всички ние „постоянно сме заети“. Сега всеки има нужното време да направи всичко, за което преди това е нямал такова! Сигурна съм, че ако всеки се опита да пречупи гледната си точка, ще осъзнае, че да си вкъщи не е толкова лошо!

В период на карантина аз прекарвам времето си пълноценно. Пандемията ми даде шанса да прекарам повече време със семейството, от колкото всеки друг път. Вкъщи играем федербал, танцуваме хора, правим упражнения, играем на „Не се сърди човече“ и много други приятни неща. Успявам да обърна повече внимание и на здравето си, отделям време на домашния си любимец и ИМАМ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ НА СВЕТА да направя всичко, което преди не успявах! Смятам, че всички ще успеят да намерят това време - сега! Нека му се насладим и правим нещата, които ни доставят удоволствие – вкъщи и най-вече с близките си.

Нека бъдем по-смирени, защото напоследък качеството „човечност“ ни липсва. Всеки бърза, не обръща внимание какво се случва около него; алчността и завистта са ни завладели. Сега е времето да кажем „СТОП“! Може би няма да има втори такъв период в нашия живот и когато това отмине, на много хора ще им липсва това време.

Ако до сега бяхме приели всичко за даденост и не оценявахме малките неща, като да излезеш в парка с кучето, да се видиш с приятел на кафе, да се разходиш в планината на чист въздух или просто да разпуснеш с някой любим филм в киното, то след коронавируса това няма да бъде така. Бяхме свикнали всяка седмица да си купуваме нови дрехи, а сега ни се налага да сменяме едва 2/3 тениски за вкъщи.

Може би някой ден хората ще делят времето, в което живеем на два периода - преди COVID-19  и след него. И когато след време отново излезем на улицата, срещнем познат, гушнем го и се ръкуваме, без да имаме притеснения дали е заразен и да ни се налага да носим маска и ръкавици, тогава ще оценим колко много сме имали и какво можеше да загубим! Ще бъдем по-смирени и ще оценяваме наистина важните неща.

И надявам се след време, за COVID-19 да се говори така: „Вирусът, който дойде, накара всички да осъзнаят колко прекрасен живот живеят и след това си отиде.“.

За седма поредна година в Бов спуснаха 80-метров трикольор...

Материалът е изготвен от Виктория Петрова, ученичка в ПГ „Велизар Пеев“, гр. Своге, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин