Седмица на водата в СУ „Летец Христо Топракчиев“ - Божурище

2448 преглеждания

Седмица на водата в СУ „Летец Христо Топракчиев“ - Божурище

Световният ден на водата ежегодно се отбелязва на 22-ри март. Едни от основните теми, върху които се акцентира на този ден, са свързани със значението на достъпа до чиста питейна вода, справянето със замърсяването на водите и правилното използване на водните ресурси. Всяка година Денят на водата минава под различен надслов. Тазгодишната тема е „Природата за водата - природосъобразни решения за водите”.

Поради наличието на много идеи, Ученическият съвет на СУ „Летец Христо Топракчиев“, гр. Божурище не успя да събере всичките предложения само в един ден. Затова настоятелството обяви цялата седмица (19.03 – 23.03) като Седмица на водата. В нея децата взеха участие в различни конкурси, състезания и инициативи, свързани с водата и природата.

На 19.03 беше представена презентация на тема „Океанариумът в Лисабон“ пред десетокласници в час по Биология. Презентацията е изготвена във връзка с визитата на ученици в Португалия през януари 2017 г. по международния проект „Водата в нашия свят“ (Water in Our World). Интересът на учениците беше привлечен основно от това как се хранят животните, как се пречиства водата и как се добавят нови морски обитатели към аквариумите.

На следващия ден бе представена презентация на тема „Световен ден на водата“ в осмите класове в часове по Английски език. Освен да упражни уменията по английски на учениците, събитието имаше за цел да ги мотивира към опазване на водите и околната среда. Те участваха в различни игри, като за домашно получиха задача да представят писмено природосъобразен метод, който може да предотврати природни бедствия, замърсяване или разхищение на вода.

В сряда се проведе състезанието „Водата в природата“, където взеха участие ученици от от 5-ти, 7-ми, 8-ми, 10-ти и 11-ти клас. Те бяха разпределени в два отбора – „Водна лилия“ и „Корал“, като във всеки отбор имаше поне по един представител от всеки клас. Състезанието се проведе в три  кръга. Първият кръг се състоеше от въпроси, свързани с водите в България и света; във втория участниците трябваше да нанесат върху картата на България някои от по-големите реки, а в третия кръг те трябваше да изброят имената на Седемте рилски езера. Надпреварата беше оспорвана и както във всяко състезание, и тук имаше само един победител – отбор „Водна лилия“. Всички участници получиха награди и сертификати за участие, а победителите – и грамоти. Гости на събитието бяха директорът на училището – г-жа Карамфилова, педагогическият съветник – г-жа Ватрачка, и учителят по География – г-жа Рухчева.

На самия Ден на водата – 22 март, ученици се включиха в инициативата „Водна капка от ръчички“. Участниците потопиха дланите си в синя боя и оставиха отпечатъците си върху бяло платно, оформяйки водна капка. В инициативата дори се включиха много ученици и учители -  г-жа Карамфилова, г-жа Ватрачка, г-жа Манчева, г-жа Костова, г-жа Методиева и г-жа Шосева, като те също оставиха своите отпечатъци.

През седмицата се проведе фотоконкурс на тема „Водата в природата“. Учениците изпращаха снимки на български водопади, реки, на черноморското крайбрежие и дори на капки дъжд. Като резултат, имаше две първи места, едно второ и две трети, като победителите получиха грамоти.

Материалът е изготвен от Бианка Маринова, ученичка в 11 клас на СУ "Летец Христо Топракчиев", град Божурище, участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС.