Следващият Великден ще бъде специален

1218 преглеждания

Коментар на Мартина Цонева, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София

Навярно повечето от нас са си мислели в началото на карантината, че сега ще имат повече време да правят различни и продуктивни неща, например да тренират или наваксат пропуснат материал в училище, но какво правим всъщност? 

Отговорът е, че по цял ден гледаме филми, лежим, и нямаме желание да правим нищо. Някои от хората изпадат и в депресия. Това са последиците от социалната дистанция и липсата на контакт с различни хора, също така и свободата да отидем някъде или правим нещо, което искаме. Празниците също изменят своят облик по време на пандемия. Хората не могат да пътуват и да отидат при близките си за празниците, не могат да се съберат с приятели или да отидат на екскурзия в чужбина за дългоoчакваните почивни дни.

Може би това е една хубава страна на карантината и бихме могли да я видим ако пречупим погледа, през който приемаме нещата в последните седмици. Истината е, че никой от нас до този момент не оценяваше истински свободата си. Свободата да се разходи из парка, да отиде на кино, на гости или може би пък на кафе с приятели. Сега всеки един от нас е останал вкъщи и е оставил време на себе си да помисли за тези неща. Най-лошото нещо в човешката природа е, че приемаме всичко, което имаме за даденост. Нима мислите, че не може да ни бъде отнето? Ако до преди два месеца сте били сигурни, че отговорът е не, сега вече знаете истината. Всичко може да ни бъде взето в един миг, а ние трябва да го оценяваме докато го притежаваме.

Великден по време на карантина е празникът, прекаран без вкусния козунак на баба, без събирането на семейството на яркото и приятно пролетно слънце, без чукането с яйца с братовчедите и многото смях - онази детска, луда надпревара, чие яйце е по-здраво. Самата подготовка за празника беше неочаквано тягостна за мен. Истината е, че си мечтаех как пускам телевизора и в днешната новинарска емисия казват, че карантината се отменя и можем да пътуваме и излизаме и всичко е, както преди. Уви, това не се случи!

Най- хубавото начало на Великден е, когато в събота срещу неделя, точно в 00:00 часа отидем на черква, за да обикаляме и да запалим по една свещичка за здраве. Няма нищо по-красиво от това да видиш в тихата, тъмна нощ как хиляди хора вървят към домовете си със свещички в ръка. Представихте си го нали? Всичко е тихо и малките светлинки се движат в тъмнината. Тази година не беше така. Тазгодишното начало на празника беше обсипано от служители на реда, маски, ръкавици и много дезинфектант. Нямаше ги свещичките, нито тишината. От самото начало Великден беше коренно различен.

Това ни кара да се замисляме върху хиляди неща. Истината ли? Моята истина е, че имахме нужда от точно такъв Великден тази година, за да оценяваме истински всеки следващ. Всеки следващ празник, в който няма да има пандемия, няма да има карантина, няма да има страх и безработица. Следващият Великден, ще бъде специален, ще бъде различен, ще бъде по-оценен. 

Празниците няма да бъдат вече даденост, поднесена наготово, следващите светли празници ще бъдат дълго чакани. И нека тогава всеки запали по една свещичка и си спомни, какво е пропуснал, когато си е мислел, че Великден е просто поредния ден от годината. Дано всички осъзнаем, че трябва да сме благодарни за всеки свободен ден, в който имаме възможността отново да сме безгрижни, пътувайки и излизайки навсякъде, където ни се иска.

Хубавите моменти са неочаквани

Материалът е изготвен от Мартина Цонева, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са:

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин