Следят със смарт гривни спазва ли се карантината (видео)

558 преглеждания

Устройството се управлява чрез SIM карта, а информацията се предава към специален колцентър. Гривните ще се използват експериментално в най-тежко засегнатия регион от коронавирус- София.

Стотици са случаите на хора, които през последните дни нарушават наложената им домашната карантина. Отговорните служби по няколко пъти на ден проверяват регистрираните, а с нарастването на броят им това става все по-сложно. На този фон, Българският червен кръст получи дарение от 50 смарт гривни, които могат да осигурят нов модерен начин за следене на движението на тези хора. Те ще се използват експериментално в най-тежко засегнатия регион от коронавирус- София.

Устройството се управлява чрез SIM карта, а информацията се предава към специален колцентър. „Човек, който е под карантина, ще носи тази гривна 14 дни без да я сваля. При здравословен проблем може да натисне бутон SOS. Тогава в колцентъра ще получат информация”, обясни управителят на фирмата дарител Людмила Зафирова, пише Nova.bg.

GPS ще алармира в случай, че ползвателят на гривната реши да наруши карантината. Функцията за гласово повикване ще улесни връзката при необходимост от медицинска помощ или връзка с отговорните службите. „Има определени сензори, които отчитат когато гривната бъде свалена. Когато тя засвири, това се вижда на компютъра”, посочи управителят  на фирмата.

Ползата от тази смарт гривна е, че ще се облекчи работата на служителите от МВР, които извършват контрол по домовете. „Това е големият смисъл - да се облекчи полицията, която ходи на проверки. Така се ограничава контактът. Полицаите влизат в тези жилища и могат пренесат евентуална зараза”, смята Зафирова.

От фирмата вносител на устройствата категорично смятат, че аналогии с гривните за затворници не бива да се правят.

От БЧК допълват, че новите технологии могат да окажат сериозна подкрепа в борбата  с коронавируса у нас. Гривните ще внесат спокойствие и за хората, които са под карантина, но са подложени на системни проверки от органите на реда. Както и могат да са единствения спасителен вариант за тях в тежки моменти.

Един от мобилните оператори вече е предоставил безвъзмездно 50 SIM карти за срок от 6 месеца, чрез които да се осъществява комуникацията с устройствата. През следващата седмица ще започнат и тестовете на гривните от здравните инспектори.

Смарт гривните вече се прилагат ефективно в Полша, като предстои тяхното внедряване в редица държави в Европа и в Близкия Изток.

Източник: Nova.bg

Държавата отпуска 4 милиарда и 500 млн. лв. за спасяване на икономиката
Допълнителни права на лицата, регламентирани в Закон за извънредното положение
ТЕЛК ще могат да вземат решение само по документи, без преглед на място
Домашни животни могат да бъдат водени на ветеринар и разхождани в парка
Забранява се на лица под 60-годишна възраст да посещават
Министър Вълчев: „Няма да има нулева учебна година“
България забрани влизането на граждани, пристигащи...

Информация за коронавирус COVID-19 за граждани:

Актуализирани въпроси и отговори относно новия коронавирус

Подготовка на работното ви място за COVID-19

Препоръки за лица, пътуващи до области и държави с регистрирани случаи на COVID-19

Как да предпазим себе си и околните

Временни насоки за почистване в обекти в контакт с COVID-19, различни от лечебни заведения

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на Министерството на Здравеопазването: 02 807 87 57

ЕspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук