Сливничани блокираха пътя Сливница – Брезник

2662 преглеждания

„Най-лошият път в България“, така го квалифицира и кметът на общината г-н Васко Стоилков, който също бе на протеста и отговаряше на многото въпроси на разгневените граждани

Навръх Разпети петък жителите на Сливница и околните села по продължение на републиканския път IIІ-811 излязоха на протест и затвориха пътя. Въпреки дъжда и лошото време в 11:00 часа те блокираха пътя, който е част от републиканската пътна мрежа и свързва Сливница, Гълъбовци, Гургулят, Ракита с община Брезник.

Републикански път IIІ-811 е третокласен път започващ от разклона на Ломско шосе при костинбродското село Богьовци, минава през град Сливница, продължава през сливнишките села Гълъбовци, Гургулят и Ракита. Пътят преминава през община Брезник и града и се свързва с друг третокласен път - III-605.

На територията на община Сливница пътят е с дължина 20 километра, като състоянието му от години е неподлежащо на описание, като местните често се шегуват, че ситуацията по него е сходна с времето, когато по тези места са гърмели оръдията и са се водили сраженията от Сръбско-Българската война през 1885 г. Хората се оплакват, че когато се наложи линейка да отиде на адрес в село Гургулят, което отстои само на 10 километра от Сливница, тя пътува минимум 40 минути и това може да се окаже фатално, а личните им автомобили постоянно се чупят по надупчения път, по който всеки ден (без неделя) преминава и междуградски автобус София – Сливница – Брезник и обратно.

„Най-лошият път в България“, така го квалифицира и кметът на общината г-н Васко Стоилков, който също бе на протеста и отговаряше на многото въпроси на разгневените граждани.  Както EspressoNews нееднократно е писал по темата, от няколко години Агенция пътна инфраструктура (АПИ) подготвя проект за цялостна реконструкция на отсечката, като по думите на кмета пред гражданите, за реализацията му са предвидени 11 милиона лева, а стартът на строителните работи се очаква да започне през тази година, след като бъдат изчистени последните детайли от страна на държавната агенция. До няколко месеца се очаква да бъде обявена обществената поръчка и да бъде избран изпълнител, който да реализира проблемното трасе.

Кметът отговори и на редица въпроси, свързани със състоянието на пътната инфраструктура в града и належащите ремонти на редица улици, пътната настилка, на които е в плачевно състояние. Г-н Стоилков посочи някои от вече направените ремонти и непосредствено предстоящите през тази и следващата година, с които състоянието на пътищата в населеното място ще се подобри. Той се ангажира също и с обещанието, че ако строителството на проблемния път, който свърза селата Гургулят, Гълъбовци и Ракита със Сливница, не започне в посочения от АПИ срок, и той заедно със своите съграждани ще излезе на значително по-радикален протест, предвиждащ затварянето на международния път София-Калотина, който преминава край града.

Снимка: Фейсбук - Теодора Костова

Ангел Лазаров