Социалната изолация - позитиви и негативи

1320 преглеждания

Коментар на Хари Диков, ученик в Американски колеж в София

Извънредната ситуация в целия свят породена от бързо разпространяващия се коронавирус носи със себе си многобройни негативи и застой на обществения, културния и икономическия живот, но в същото време може да се открият и позитивни страни в наложените мерки.

Изолацията у дома изисква от всички нас да ограничим социалните си контакти, да намалим излизането навън максимално и променя изцяло обичайното ни ежедневие. Това има неблагоприятно влияние върху нашето психическо и физическо състояние. Нашето общуване лице в лице е най-успешното и ефективното от всички видове комуникация между хора, и сега, когато то е сведено до минимум, ние страдаме и преосмисляме свободата, с която сме разполагали преди. Технологиите ни предлагат частично решение на този проблем, но те не могат да заместят разговорите на живо напълно и пълноценно.

Затварянето вкъщи и лимитиране на времето, прекарано навън влияе на здравето ни изключително негативно, тъй като ни лишава от удоволствието да се насладим на красивата пролет, топлото време и разцъфналите цветя, храсти и дръвчета. Слънчевата светлина ни осигурява положително настроение и необходимият за нас витамин D. Някои хора намират изход от тази ситуация единствено чрез пазаруване, изхвърляне на отпадъците или по-дълъг престой на терасите или дворовете на домовете им. Въпреки това, времето на всички извън жилищата им е сведено до минимум, а носенето на маски отнема насладата от по-чистия въздух в страната ни, вследствие на намаления трафик и задръствания.

Въведеното онлайн обучение на учениците е адекватно решение във възникналата ситуация и невъзможност за посещаване на учебните заведения, но то изисква от тях повече време за самоподготовка, което в определени случаи е прекалено натоварващо. Това може да бъде променено чрез съгласуване между преподавателите на заданията и сроковете, които поставят.

Позитив от изолацията е повечето прекарано време с близките ни хора. Понякога сме толкова вглъбени в задачите си или погълнати от забързаното ежедневие, че не можем да обърнем достатъчно внимание на своето семейство. Сега, когато ни се отдава такава възможност, трябва да се възползваме от нея и да си създадем приятни спомени за цял живот, както и да преосмислим обичайните си ангажименти и да пресеем кои наистина са важни и неотменими за нас.

Празниците, които посрещнахме по време на извънредното положение, не бяха същите поради липсата на семейни събирания с нашите близки приятели и роднини. Това ни накара да се замислим за важността на обичаите, как те са ни помогнали да се запазим като народ в многовековната ни история и да оценим още повече свободата и емоциите, която имаме при нормални обстоятелства.

Организираните напоследък онлайн концерти и постановки се опитват да заместят реалните такива и по този начин културният ни живот не е напълно изчезнал в сегашната ситуация. В момента ни остава повече свободно време за сън и почивка, да прочетем всички книги, за които сме си мечтали, да се обогатим с нови знания и да изгледаме много стойностни филми.

Сегашната ситуация има множество проблеми, които могат да доведат до негативни последствия за бъдещето ни. Това не трябва да ни спира от продуктивното използване на повечето време, което имаме на разположение, креативност и вяра, че бързо ще се нормализира социалният, културният и икономическият живот. С този начин на мислене ще можем да се фокусираме върху значимите за нас неща, които формират ценностната ни система, ще осмислим начина си на живот, ще си вземем поука и ще си направим изводи как трябва да променим ежедневието си към по-добро.

Национален дворец на културата - традиция, съвремие и бъдеще

Материалът е изготвен от Хари Диков, ученик в Американски колеж в София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин