Социалната комисия прие на второ четене регламента за изплащане на вторите пенсии

749 преглеждания

Законопроектът е от голямо значение за всички родени след 60 година, които се осигуряват във втория стълб на пенсионната система в страната

На свое заседание, проведено днес в Народното събрание, Комисията по труда и социалната политика прие на второ четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се регламентира фазата на изплащане на пенсиите от универсален фонд.

Както EspressoNews писа, законопроектът е от голямо значение за всички родени след 60 година, които се осигуряват във втория стълб на пенсионната система в страната. Особено важен е за около 17000 жени, които след септември месец ще навършат необходимата възраст, която съгласно приетите текстове, ще им даде достъп до техните пенсионни спестявания.

Законопроектът предвижда три вида плащания: пожизнена пенсия; разсрочено, за тези, за които натрупаните средства няма да достигнат за определяне на пожизнена пенсия и еднократно - за тези, които имат малки натрупани суми в партидите.

С приетите на второ четене промени, фондовете се задължават да гарантират бруто вноските на осигурените лица, в случай, че при пенсионирането сумата по партидата е по-малка от техния сбор.

Отхвърлено бе предложението на БСП, да се гарантира и инфлацията, както и това на депутата Александър Сиди от "Обединени патриоти" за обвързване на правото за пенсиониране с изискуемия стаж за получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст от ДОО.

Това предложение бе направено от КНСБ и в случай, че беше прието, щеше да лиши над сто хиляди осигурени лица, на които им предстои да навършат изискуемата възраст, до достъп до парите им в УПФ.

Очаква се законопроекта да бъде гледан окончателно в пленарна зала по време на пленарното заседание в следващата сряда.

Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук