Стартира модернизацията на железопътния участък Петърч-Драгоман

640 преглеждания

Стойността на договора за строителство е 275 млн. лв. без ДДС

На 20 януари, с церемония „първа копка“ стартираха строителните дейности на железопътната отсечка от Петърч до Драгоман, част от мащабния проект „Модернизация на жп линия София-Драгоман – сръбска граница, участък Волуяк-Драгоман”.

Старт на строителните дейности дадоха заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски и генералният директор на НКЖИ инж. Златин Крумов. От община Костинброд на официалната церемония присъстваха кметът на село Петърч – Борислав Борисов, Валя Иванова – секретар на Община Костинброд и Веселин Клянев – главен архитект на община Костинброд.

За община Костинброд в тази отсечка от проекта на НКЖИ се предвижда модерна гара на гара Петърч, като във връзка с логистичния център там се запазват разтоварите функции за по-големи товари.Предстои уточняване на конкретни параметри по проекта за град Костинброд.

Строителството на отсечката от Петърч до Драгоман включва удвояване на жп участък от приблизително 17 км, както и модернизация на 4 км единична жп линия. Предвидени са модернизация на коловозното развитие, пероните и контактната мрежа. Ще бъде изградена нова жп гара Сливница, ново приемно здание Петърч, а  приемното здание в Алдомировци ще бъде реконструирано. В рамките на проекта ще бъдат изградени 5 пътни надлеза, 2 жп надлеза, 1 жп естакада и нова водоотводна система за целия участък. За да бъде повишена безопасността в жп участък Волуяк – Драгоман, се предвижда изграждане на нови системи за сигнализация и телекомуникация. Железопътните прелези ще бъдат премахнати и заменени от пресичания на две нива.

Обект „Строителство на железен път, контактна мрежа и съоръжения на жп участък Петърч - Драгоман, проектиране, строителство и авторски надзор на системи за сигнализация и телекомуникации на участък Волуяк - Драгоман“ се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. Стойността на договора за строителство е 275 000 000, 00 лева без ДДС.

Използван източни: НКЖИ, Снимки: НКЖИ

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук