Танева: Няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храна (видео)

696 преглеждания

Танева посъветва плодовете и зеленчуците да се измиват добре

„Категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храна. Ние следим всички научни становища, които излизат по различни институти по света“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в ефира на "Здравей, България". И допълни, че всички допълнителни хигиенни мерки, които се взимат, са добре дошли, съобщава Nova.bg.

Танева посъветва плодовете и зеленчуците да се измиват добре.

„Трябва да вземем всички противоепидемични мерки, за да запазим здравето на хората. Лично аз не съм си правила тест за коронавирус, защото не съм прочуствала неразположение или признак, който да говори за него“, каза още тя.

Относно заразения с коронавирус депутат от ДПС Хасан Адемов, Танева коментира: „Пожелавам му бързо оздравяване. С него имаме много добри колегиални отношения. Вярвам, че всичко ще бъде наред“.

„Когато получим сигнали за спекула с цените на храните, уведомяваме КЗП", съобщи Танева. И допълни, че преди ден подобен сигнал е бил подаван във връзка с цената на джинджифила, която била скочила два пъти за няколко седмици.

„Екип от дирекцията в Министерството, която се занимава с анализи и планиране, още от днес ще направи екипи в големите обекти, да имаме информация как се движат цените на основните стоки, за да организираме контролните органи при необичайно увеличение на цените“, посочи тя.

Според нея един от най-големите проблеми в сектор „Земеделие" е липсата на възможност за износ. „Ако успеем логистично да провокираме доставката в магазините да бъде от български производители, ще премахнем рисковете в доставките", каза още министърът.

България произвежда агнешко и е готова да посрещне нуждите за Великден и Гергьовден, увери още Танева.

Относно препоръката на Върховната административна прокуратура до Агенцията по храните за засилване на контрола в търговските обекти и заведенията за обществено хранене, тя коментира: „Агенцията по храните смята, че няма основание да се променя този план. Тя работи по обичайния си начин със засилен контрол“.

Източник:Nova.bg, снимка: freepik/jannoon028

Държавата отпуска 4 милиарда и 500 млн. лв. за спасяване на икономиката
Допълнителни права на лицата, регламентирани в Закон за извънредното положение
ТЕЛК ще могат да вземат решение само по документи, без преглед на място
Домашни животни могат да бъдат водени на ветеринар и разхождани в парка
Забранява се на лица под 60-годишна възраст да посещават
Министър Вълчев: „Няма да има нулева учебна година“
България забрани влизането на граждани, пристигащи...

Информация за коронавирус COVID-19 за граждани:

Актуализирани въпроси и отговори относно новия коронавирус

Подготовка на работното ви място за COVID-19

Препоръки за лица, пътуващи до области и държави с регистрирани случаи на COVID-19

Как да предпазим себе си и околните

Временни насоки за почистване в обекти в контакт с COVID-19, различни от лечебни заведения

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на Министерството на Здравеопазването: 02 807 87 57

ЕspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук