Тържествена служба по случай обновлението на храм "Св. Атанасий Велики"

1759 преглеждания

 

 

На 10 октомври 2015 г. ще бъде отслужена тържествена служба по случай обновлението на храм "Св. Атанасий Велики" от Браницки епископ Григорий. 

Обновеният и реставриран Неделишки манастир възвърна своя величествен вид, а чудотворната вода от него отново бликна, за да продължи да помага на болни и вярващи.
Манастирът, обявен за културно-исторически паметник, имащ повече от 10-вековна история, в последните десетилетия запустява, църквата изцяло е занемарена, полуограбена, сградата на килийното училище е окончателно срутена, монашеското крило е под тотална разруха, а лековитата му вода е изчезнала. Всичко това е пример за пълно безхаберие на всички власти – църковни, общински, държавни и културни. 
И така до 2012г., когато с активното съдействие на общинското ръководство на община Драгоман, Софийската Света Митрополия, Светия Синод на Българската Православна Църква и църковното настоятелство на църквата „Св. Атанасий Велики”, бе спечелен и успешно реализиран проект, в резултат на който тази света обител има настоящия вид.

За здравете и благоденствието на всички дарители, жители и гости ще бъде отслужен водосвет и благословен курбан. 

 

Източник: Община Драгоман, Facebook страница