Търсещо-проучвателни дейности се извършват в местности между селата Прекръсте и Летница със заповед от Министерството на енергетиката

1657 преглеждания

Сигнал за сондажи в местностите Брастуговица и Подруин, които се намират между селата Прекръсте и Летница, община Драгоман, пристигна в редакцията на EspressoNews.

На снимки и видеоклипове, заснети от очевидци, се виждат тежки машини, извършващи дейност в райони, които според гражданите, попадат в защитени от Натура 2000 територии.

EspressoNews потърси за коментар заместник-кметът на Драгоман г-жа Емилия Милушева, която поясни, че в деловодството на общината е постъпило писмо от фирма, с което уведомяват, че правят проучване в района и че такава дейност наистина се извършва.

За търсещо-проучвателните дейности е издадена заповед на министъра на енергетиката, а мероприятията, провеждани в границите на определената площ, се извършват без използване на взривни работи и без способи, засягащи или въздействащи отрицателно на околната среда, поясни още Милушева и обобщи, че това са само сондажно-пробивни дейности.

Г-жа Милушева информира още, че към момента дейностите са само на етап проучване. Тази фаза ще приключи с геоложки доклад, който ще бъде представен на Министерството на енергетиката, чиито са и правомощията да следи, контролира и издава разрешителни за дейностите.

От фирмата, извършваща проучването, са уведомили Община Драгоман, че могат да следят как се извършват дейностите, като са уверили, че проучването не вреди на околната среда. Заместник-кметът заяви още, че в местната администрация има получени няколко сигнали от граждани за сондажите, и беше категорична, че от общината ще продължат да следят да няма взривни дейности, както и да не се допусне навлизане в частни или общински имоти.

EspressoNews ще продължи да Ви информира за развитието на случая.

EspressoNews

*Снимките са предоставени от читател на EspressoNews