УНСС е домакин на изложбата „Оброчни кръстове – Дигитализация на културното наследство“, организирана от община Костинброд

736 преглеждания

Експозицията може да бъде разгледана във фоайето пред аула „Максима“ до 27 февруари

От  20 февруари  до 27 февруари в коридорите на УНСС преподаватели, студенти и гости на университета ще могат да разгледат изложба на оброчни кръстове, намиращи се в община Костинброд. Изложбата включва уникални снимки на оброчища от цялата община. Кръстовете са една от съкровищницата на българската култура и духовност, запазила се още от османско владичество до ден днешен.

При откриването на изложбата, в голяма конферентна зала в УНСС, кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, подчерта: „С това събитие полагаме добро начало на сътрудничество между УНСС и община Костинброд“.

Ректорът на УНСС, проф. д-р Димитър Димитров обърна внимание, че за него е чест и удоволствие да се представят родствените връзки на община Костинброд на студентите от университета и с тази изложба подкрепя запазените до днес християнски ценности и традиции в България. Ректорът подчерта, че УНСС иска да бъде изследователски, учебен, духовен и културен център. Той допълни, че са обсъдени бъдещи инициативи и събития между община Костинброд и УНСС.

Кметът на община Костинброд даде думата на Александър Ненов – зам. кмет на община Костинброд, който разказа подробно за Оброците в общината. „Те представляват традиции на поколенията, на жителите на населените места. Има кръстове, които са произведение на изкуство и са паметници – исторически и културни.

Посветени на различни Светци, край тези Оброци се събират и до ден днешен хора от махалите на събори и курбани на определени църковни празници, а край Оброците в община Костинброд тези традиции все още са живи. Традицията за Оброци и Оброчни Кръстове е древна и в България е представена предимно по селата в западна България!

На изложбата всички присъстващи успяха да видят съвсем реалистично всички оброчища, благодарение на VR очила и клип, заснет специално за Седмицата на Културата в Палермо, Италия през 2022 година.

 Към днешна дата на територията на община Костинброд има над 120 кръста, което я прави общината с най-висока концентрация на такива паметници в България.

Днес някои дървета наполовина са обгърнали старите каменни кръстове като по този начин се е създало едно цяло. Едно цяло между природата и вярата на хората. Едно цяло, което е символ на здравите семейни връзки, устояли на вековете и готови, да посрещнат бъдещето.

На откриването на изложбата в УНСС присъстваха и Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на ОбС-Костинброд, Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, Валя Иванова – секретар на Община Костинброд, Анита Кръстанова – главен счетоводител на община Костинброд, Снежана Трендафилова – главен юрисконсулт на община Костинброд, Иван Иванов –общински съветник,  Симеон Спасов – кмет на село Голяновци и Бойко Борисов – кмет на село Бучин проход, отец Николай към храм „Св. Св. Кирил и Методий“, Деан Костов – иконописецът на новостроящата се църква „Св. Мина“ и „Св. Св. Константин и Елена“, Светослава Иванова – директор на Дневен център за работа с деца на улицата-Костинброд, преподаватели и студенти от университета.

Това е третата изложба на Оброчните кръстове. Първата бе на XI-то издание на Фестивала „Седмицата на културите“ в Палермо (Италия), в богатия си календар от инициативи и мероприятия (повече от 120), Община Костинброд представи България с фотографската изложба „Оброчища около град Костинброд“. Откриването на изложбата се състоя на 2 май 2022 г. в присъствието на президента на културната асоциация „Седмица на културите“, д-р Бенедето Виола, президента на културната асоциация „Приятели на сицилианските музеи“ и член на културната асоциация „Седмица на културите“, принц Бернардо Торторичи Монтаперто Ди Рафадали, българска делегация от Община Костинброд, гости и приятели на изкуството и културата на град Палермо.

Втората изложба се представи по време на Празника на град Костинброд през септември месец 2022 г., а в момента е изложена третата изложбата в УНСС.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук