Фестивалът за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще се проведе онлайн

1014 преглеждания

Най-новите филми ще бъдат представени безплатно от 4 до 10 декември 2020

Организатор на кино форума е ИА „Национален филмов център”, с подкрепата на Министерството на културата и Община Пловдив.

За първи път Фестивалът за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще се проведе и ще представи онлайн и безплатно най-новите филми от 4 до 10 декември 2020 на сайта: https://zlatenriton.bg. Екипът на фестивала за кратко осъществи организацията и промяната на събитията от присъствени в дигитални, за да съхрани връзката между публиката и киното.
 
В конкурсната програма на 25-ото издание на фестивала са селектирани 12 анимационни и 24 документални филма, произведени както с подкрепата на Националния филмов център, така и с частни средства в последната година.
 
Фестивалът ще бъде открит онлайн на 4 декември от 19.00 часа с кратка церемония, в която ще бъде представена състезателната програма и показана копродукцията „Берлин. Да прескочиш стената” с режисьор Жан Бержерон, съпродуцент Костадин Бонев и с финансовото участие на Националния филмов център.

Журито, което ще оценява анимационната и документална програма, е с председател - режисьора Михаил Мелтев и членове: Олга Маркова, кинокритик; Веселина Божилова, журналист; Андрей Цветков, режисьор и Димитър Стоянович, сценарист.

В дните на 25-ото издание на „Златен ритон” са организирани ежедневни онлайн пресконференции, на които екипите на филмите ще се срещнат с водещи кинокритици. Филмите от програмата на фестивала ще бъдат достъпни за гледане безплатно единствено в часовете им за прожекция. По този начин ще се запази усещането за споделено гледане като в киносалон и ще се съхрани, макар и дистанционно, топлият фестивален дух.

Организатор на Фестивала на българското документално и анимационно кино „Златен ритон” е ИА „Национален филмов център”, с подкрепата на Министерството на културата и Община Пловдив.

Цялата информация за журито и филмите от конкурсната програма, както и съпътстващата - "Открити хоризонти", ще откриете отново на: https://zlatenriton.bg. Всички текущи промени ще бъдат обявявани на страницата Златен ритон във Фейсбук.

Програмата можете да изтеглите оттук.

Източник: Министерството на културата

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук