Черквата „Света Троица“ в Бучин проход отбеляза храмовия си празник

378 преглеждания

Храмът е открит през 1909 г. и е построен изцяло с дарения на жители на селото

На 4 юни, денят, в които Православната църква чества Петдесетница, десетки жители и гости на костинбродското село Бучин проход почетоха празника на храм „Св. Троица“, в селото.

Петдесетница е един от най-големите православни празници. Той се отбелязва на 50-ия ден след Великден –  винаги в неделя. На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. На този ден Иисус Христос основава църквата си на земята, чрез пращането на Светия Дух.

Църквата „Св. Троица“ е открита през далечната 1909 г. и е построена изцяло с дарения на жители на селото. Този храм дълги години е стожер на вярата, крепяща българщината в това китно селце.

Тази година Община Костинброд отпуска средства за нов покрив на храма и ще бъде обсъдена възможността за изграждането на дренаж и пътеки около нея, като по този начин ще бъдат премахнати повърхностните води, които от склона на планината се стичат в църковния двор и около сградата.

Жителите и гости на село Бучин проход бяха топло посрещнати от Бойко Борисов – кметски наместник на селото. На обяд бе отбелязан и съборът на селото, където с приятна компания и българска музика хората отбелязаха празника. Гости на празника бяха и кметът на община Костинброд –  Трайко Младенов и неговият заместник – Александър Ненов.

В центъра на селото за доброто настроение на всички жители и гости на село Бучин проход се погрижи DJ Красимир Младенов.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук