Честваме 172 години от рождението на Христо Ботев

1121 преглеждания

Годишнината ще бъде отбелязана в цялата страна

Днес се навършват 172 години от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев. Бележит публицист, журналист, учител възрожденец, оставил незаличима следа в българската и световна история. Поклон!

“Ах, мале - майко юнашка!

Прости ме и веч прощавай!

Аз вече пушка нарамих

и на глас тичам народен

срещу врагът си безверни.

Там аз за мило, за драго,

за теб, за баща, за братя,

за него ще се заловя,

пък... каквото сабя покаже

и честта, майко, юнашка!”

Годишнината ще бъде отбелязана в цялата страна с ритуали с участието на представителни подразделения от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националната гвардейска част.

В София официалното честване ще се състои пред бюст-паметника на революционера в Борисовата градина. 

Във Враца отбелязването на 172 години от рождението на Христо Ботев ще започне в 10:30 ч., пред паметника на поета-революционер, където ще бъдат представени кратки биографични данни за великия българин.

По традиция, за поредна година, в Регионалния исторически музей ще се проведе Ботева вечер. В лекторията участие ще вземат възпитаници на седем училища от града, както и преподаватели по история. Началото на събитието е от 16:00 ч. Животът и творчеството на поета и революционер ще бъдат представени в изложбата „Истината е свята, свободата е мила“, която ще бъде подредена на 6 януари, в художествената галерия на културната институция в града.

EspressoNews