Честваме 186 години от рождението на Васил Левски

1175 преглеждания

Годишнината ще бъде почетена с многобройни събития в цялата страна

На 18 юли се навършват 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Годишнината ще бъде почетена с многобройни събития в цялата страна и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Апостола.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово, в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Родителите му имат пет деца - Христо, Васил, Петър, Яна и Марийка.

Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация. Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция, сред които Шияковския манастир „Свети Архангел Михаил“, в община Костинброд.

Игумен в Шияковския манастир през периода 1870 – 1871 г. е бил Иван Стоянов Караиванов (отец Генадий) – участник в Първата българска легия на Георги Раковски. По негова покана Васил Левски гостува на манастира, създавайки таен революционен комитет. Днес в двора на манастира има барелеф на Апостола.

183-ата годишнина от рождението на Апостола ще бъде отбелязана с редица събития в цялата страна. В родния му град Карлово ще има тържествена програма, в която ще се включи и държавният глава Румен Радев. Тя ще започне в 21.00 часа на площад „Васил Левски“ в града. Там президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия. Държавният глава ще произнесе слово и ще отдаде почит пред паметника на Апостола на свободата. 

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук