Честита Баба Марта!

1525 преглеждания

Честита Баба Марта!

Посрещаме един от най-обичаните от всички българи празник – Баба Марта. В първия ден от месец март по традиция закичваме близките и приятелите си с мартеница – усукани бяла и червена вълнени нишки, която според вярванията носи здраве, сила, късмет и дълголетие.

Баба Марта персонаж от българския фолклор, чието име се свързва с това на месец март. Според народния фолклор и предания, тя е сестра на януари и февруари (Малък и Голям Сечко), която понякога е ведра и усмихната, а понякога – люта и навъсена. С нейното пристигане и началото на месец март започват и редица обичаи, посветени на приближаващата пролет. Освен закичването с мартеници, от край време българите извършват обреди за гонене на змии и гущери, гадания, обикалят се дворовете на къщите с дрънчене с метални предмети и наричания, палят се огньове.

Днешният празник е познат още в Румъния, Гърция, Македония и Сърбия.

Връзването на мартеници датира от древните българи, които са слагали мартеници на другите от племето си, за да им донесат бойна сила и здраве. Мартеници се връзват още на дървета и млади животни.   

Едно от вярванията разказва, че ако стопанката на къщата почисти основно преди изгрев и простре на двора червена тъкан, това ще направи Баба Марта по-блага и снизходителна към този дом и неговите обитатели.

Добре е младите да излязат навън, за да ги види Баба Марта и да се зарадва, но ако старите жени излязат – ще разгневят старицата. 

Екипът на EspressoNews ви пожелава да сте бели и червени, здрави, с късмет и много вдъхновени! Честита Баба Марта!

EspressoNews