Шествие: „Половото равенство е нещо, за което си заслужава да се борим“ за 8-ми март в София

1323 преглеждания

Репортаж на Дара Сапунджиева, ученичка в Американски колеж в София

По повод Международния ден на жената, в София бе организирано шествие за правата на жените. Началото бе дадено в 18:00 часа, пред Министерски съвет, където се събраха повече от 300 души, дошли да подкрепят шествието за правата на жените, борещи се за полово равноправие, солидарност, справедливост и създаване на отговорни и активни граждани, въпреки влошените метеорологични условия и обявената заплаха от заразяване с коронавирус и избягване на обществени места. Събитието се организира за трета поредна година като този път организатори са Феминистки мобилизации - хоризонтален феминистки колектив, в който могат да участват всички без значение дали представляват дадена организация или не.

Целта на събитие е да се даде по-голяма видимост на женските борби за равноправие и гласност на проблемите, които ги заобикалят: „Чрез това шествие се опитваме да създадем нова представа за 8 март като празник в България. Да го превърнем от „деня на мама”, на който просто се раздават лалета, в ден за активизъм, в който говорим за проблемите, пред които са изправени жените”, споделят организаторите.

Тази година шествието се проведе под мотото „Феминизмът е за всички”. На инициативата присъстваха също много мъже, дошли да подкрепят еманципацията на жените. „Безспорно всички ние имаме няколко общи движещи сили като: солидарност, жажда за равноправие и справедливост, както и отдаденост към идеята за това да бъдем активни хора с гражданска позиция”, допълват от Феминистки мобилизации.

Организаторите отбелязват, че липсват закони, които да са в полза на жените, като да защитават техните права и интереси. „Жените биват постоянен обект на тормоз през целия си живот, а в работната среда се сблъскват с много повече препятствия от мъжете. След определена възраст се очаква, че задължително ще искаме да имаме деца и на нас се гледа още по-несериозно от преди, защото има схващането, че винаги ще изберем семейството пред кариерата.“.

На този ден често засягана тема е тази докъде се простират правата на жените в България и статистики, засягащи половото равенство. Според изследване, изготвено от Европейски институт за равенство между половете през 2019 година, показва, че жените получават с 14% по-малко заплащане от мъжете, а ако жената не е образована на високо ниво - с 28% по-малко от по-ниско образованите мъже. За отглеждане на дете в България, 60% от грижите се поемат от жени - повече от половината отговарят за грижата или образованието на техните деца или внуци. Въпреки тази статистика, се наблюдават подобрения в областта на здравето и образованието, но и също така повишаване участието на жените на политическата сцена на България като само за периода 2005-2018, броят им се е покачил с 12%.

Феминистки мобилизации коментират, че е от изключителна важност подобни събития да бъдат организирани, защото по този начин те се противопоставят и отричат нормализирането на проблемите, засягащи правата на жените като дискриминацията на основа пол, външен вид, възраст и отредената роля в обществото.

По думите на Феминистки мобилизации и подкрепящи те ги организации, подобни събития ще продължат да бъдат организирани, докато правителството не вземе незабавни мерки за справяне с половото равноправие, домашното насилие и сексизма: „Ще правим повече събития. Ще говорим повече, по-силно. Определено има нужда от това. Ще трябва да бъдем чути.”.

Материалът е изготвен от Дара Сапунджиева, ученичка в Американски колеж в София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Снимки: Етюд-и-те на София, Фейсбук

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин