В Костинброд почетоха 138-та годишнина от рождението на д-р Никола Чилов

412 преглеждания

Д-р Чилов е създателят на най-големия химически завод на Балканите през първата половина на ХХ век

На 5 октомври, рождената дата на д-р Никола Чилов, Общинска администрация-Костинброд и граждани почетоха живота и делото му.

Д-р Никола Чилов е създателят на най-големия химически завод на Балканите през първата половина на ХХ век. През 1914 година д-р Никола Чилов създава акционерно дружество за химическо производство – гара Костинброд. Това е най-голямото химическо предприятие на Балканите, което изнася своята продукция в САЩ, Англия, Япония, Италия, Германия и др. Два пъти му предлагат министерски постове, но той отказва. Бил е председател на Съюза на българските индустриалци, председател на Българо-американската камара, на Родопското културно дружество и др.

д-р Чилов

д-р Чилов

Венци бяха положени от Община Костинброд и Общински съвет-Костинброд пред паметника, открит на 14 септември 2022 г. в градинката, която носи името на д-р Чилов.

Благодарение на инициативен комитет в състав на инж. Здравко Александров, Иван Тодоров и адв. Георги Янев, със съдействието на кмета на община Костинброд, Трайко Младенов, общински съвет и дарителите от бизнеса в град Костинброд беше изграден месингов бюст-паметник на видния индустриалец. А в зелената площ около паметника е засаден здравец, взет от родната му къща в Родопите и са положени камъни, пренесени от родопското село Славеино (тогава Карлуково).

На поднасянето на венци и цветя инж. Теодора Гогова – временно изпълняващ длъжността кмет на община Костинброд, Александър Ненов и инж. Габриела Трайкова – заместник-кметове на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет- Костинброд, Даниела Станкова – общински съветник, Валя Иванова – секретар на Община Костинброд, Анита Кръстанова – главен  счетоводител на Община Костинброд, директори на дирекции, директори на социални центрове и служители на общинска администрация.

д-р Чилов д-р Чилов

 д-р Чилов д-р Чилов 

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук