В община Костинброд почетоха празника на лозарите

565 преглеждания

Ритуално зарязване на лозите бе извършено в местност „Батил“, с. Драговищица

В красивата местност „Батил“, с. Драговищица, Община Костинброд почете Св. Трифон Зарезан, празник на лозарите. В лозето на Митрушин Никифоров по традиция бе извършено ритуално зарязване на лозите. Господин Никифоров е известен с прекрасното си вино и пивката си ракия. Трудовият обичай е свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозята – пролетното ѝ зарязване. В бакъреното котле, което „Царят на лозята“ носеше, имаше от най-хубавото вино в цялото село, с което по традиция трябва да се полеят всички пръчки от лозята, за да са плодовити след засаждането им.

На празника в село Драговищица присъстваха заместник-кметът на община Костинброд – Александър Ненов, Евгений Кирилов – кмет на Драговищица, Ябленка Трайкова – общински съветник, Диана Михайлова – секретар на НЧ „Георги С. Раковски 1928” (с. Драговищица), Иван Иванов и жители на селото.

Ритуалите, по случай празника Трифон Зарезан, приключиха със захранване на всички гости с погача направена от Кирилка Костадинова, печена кокошка и баница, поднесени от Танцова школа „ЕмиДенс“ към НЧ „Г.С. Раковски 1928“.

1

2

3

4

5 6

8

9

11

14 февруари бе отбелязан и в ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“, гр. Костинброд. По традиция, в двора на общежитието на костинбродската гимназия, учители и ученици направиха обичайното зарязване на лозите, в деня на Св. Трифон Зарезан. В празничния ден, целият 10 „а“ клас изненада всички в гимназията, като заедно с класния си ръководител Антанида Иванова и учителя Иван Бутрачков, отидоха на училище с народни носии. Всяко междучасие бе огласяно от народни песни, а в училищните коридори се виеха най-различни хора́.

ПГВМСС

В село Опицвет, НЧ „Разум 1922“ отбеляза Трифон Зарезан. По покана от Цветан Велински, в дома му бе извършен ритуала по зарязване на лозята.

10

Източник и снимки: Община Костинброд, ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук