Костинбродският театър „Цветан Станков“ отново игра на родна сцена

1352 преглеждания

Талантливите артисти представиха комедията „Бъркотии в хотел Уестминстър“

На 12 септември, по време на Празниците на Костинброд, се състоя премиерата на постановката „Бъркотии в хотел Уестминстър“, изиграна от местния театър „Цветан Станков“. Комедията Пей Куни, бе представена в големия салон на НЧ „Иван Вазов 1947“. Режисьор на спектакъла е Милослав Милославов, а реализирането му стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Община Костинброд и спонсори от града.

Сред присъстващите в препълнената зала на костинбродското читалище бяха и кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, зам.-кметът Александър Ненов, председателят на Общински съвет- Костинброд – д-р Атанас Тенев, общински съветници, директори на училища, директори на социални центрове, служители на Общинска администрация-Костинброд, спонсори на постановката, жители и гости на община Костинброд.

В края на представлението, кметът Младенов връчи кошница с цветя и една много специална снимка, която е част от историята на театъра.

Трайко Младенов, заяви: „Тези мъже и жени за пореден път показват какво е основното за театър Цветан Станков. Описано с една дума – магия! Всички те отделят от времето си, от живота си, отделят се от семейството си, за да бъдат тук днес, пред вас. Сигурен съм, че всички, който ни напуснаха от този свят, сега гледат и вдъхват кураж от небето. Поклон!“.

През радост и сълзи, кметът връчи снимка от 90-те години, в която е той и основателят на театъра и най-харизматичният си актьор – Цветан Станков. „Така той ще бъде с нас!“, допълни Младенов.

Театър „Цветан Станков“ се превърна в символ на възраждане и надежда, който продължава да служи на общината като място на творчество, иновации и културно обогатяване.

Театърът изуми цялата препълнена зала с невероятната си игра. Комедията, изиграна от 10 актьора, показа как един малък местен театър може да привлече и да забавлява истински. Театър „Цветан Станков“ отново е в центъра на вниманието и се радва на огромен успех и подкрепа от всички жители на общината.

Театър „Цветан Станков” започва своето съществуване през 1996 година, след като петима любители актьори решават да възобновят традициите на самодейния театър в Костинброд, прекъснати през 1982 година. Първата пиеса излиза с премиера на  3 май 1997 година със спектакъла „Приказка за калпаците” от Панчо Панчев.  Театърът започва да се представя с името „Съвремие”, поради преимуществено съвременните български загалавия, с които работи.

През 2009 година, след внезапната кончина на най-награждавания си и харизматичен актьор дотогава, театърът започва да носи неговото име Цветан Станков. През двадесет и седемгодишното си съществуване  театърът има реализирани 52 постановки, които освен на родна сцена, са представяни на фестивалите в градовете Тополовград, Лом, Свищов, Самоков, Каварна, Нова Загора, Белене, Асеновград и Трявна.

От тези фестивали театър „Цветан Станков” се е връщал с множество награди, персонални и колективни. От тях – 64 първи места, пет втори места, три трети места, три специални награди и седем големи награди на фестивалите, както и три награди за най-добра режисура.

Това отрежда на театъра на Костинброд почетното място на най-награждавания любителски театър в цялата история на българското любителско театрално творчество. Най-награждаваните спектакли са три от пиесите на големия български драматург Стефан Цанев – „Животът са две жени”,  „Другата смърт на Жана Д ` Арк” и „Деца на Света”. През годините с театъра се работили режисьорите Христо Попов, Любомир Фърков, Ваня Паликопова и Милослав Милославов.

Най-награждаваният актьор в историята на театъра до днес е Стефан Милков. Неговите превъплъщения в почти всички пиеси винаги биват награждавани с призовете за „Най-добра мъжка роля”. Стефан Милков е голямата гордост на Театър Цветан Станков. Освен,че той вече е професионален актьор, отскоро е и директор на Драматичен театър „Драгомир Асенов” гр. Монтана.

Традиция през годините беше театърът да представя по няколко спектакли годишно. За съжаление през периода на пандемията няколко пиеси, по които актьорите започваха работа не успяват да се реализират. През тази година на 29 юни беше представена последната завършена пиеса – „Адът – Това съм аз” от Стефан Цанев.

Източник и снимки: Община Костинброд