Не връщайте пропуснати повиквания от остров Възнесение - мамят ви!

1235 преглеждания

Нови вид телефонна измама

Нов вид телефонна измама става все по-популярна напоследък. Схемата е начин за „напомпване“ на телефонните сметки в пъти, предупреждава Нова ТВ. Действа се чрез пропуснати повиквания от чужбина, които идват от цял сват -  Хаити, Монако, Румъния и Гърция. Скъпо ще плати всеки, който върне обаждането.

А такива потърпевши вече има. Оплакват се, че само в рамките на 30 минути имат по 30 неприети повиквания. Гражданите недоволстват основно в социалната мрежа Facebook, където предупреждават приятелите си да не отговарят и да не връщат подобни неприети разговори. Многобройни обаче се оказват измамените, а потенциална жертва може да е всеки.

За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията до остров Възнесение, става ясно още от материала. Островът се намира в Атлантическия океан. Предполага се, че там е седалището на измамниците. Номерата, на които клипват, се избират на случаен принцип чрез софтуер.

Сценариите на измамата са няколко. След осъществяване на връзката се включва автоматизирана система с някакво гласово съобщение. Докато човек се ориентира за какво става въпрос, на какъв език му говорят и дали въобще се отнася за него, минават няколко минути, през които се генерира трафик.

По-подвеждащата ситуация е тогава, когато се върне такова повикване, а системи включват записан сигнал „свободно“. Тоест, след набиране на номера, човек мисли, че още никой не му е вдигнал, но всъщност таксуването тече и така сметката ни може да набъбне с между 7 и 8 лева за минута.

За да не попадат повече хора в капана, от Комисията за регулиране на съобщенията съветват преди да върнем обаждането, да проверим номера от който имаме неприето повикване в интернет и ако се налага, да попитаме мобилния оператор.

Източник: НоваТВ