Община Костинброд отпразнува Тодоровден

517 преглеждания

Празникът се отбелязва тържествено всяка година

На 23 март, жители и гости на община Костинброд отпразнуваха Тодоровден. Тодоровден се отбелязва тържествено всяка година в град Костинброд по стара българска традиция. Община Костинброд и НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1890“ за поредна година организират с голямо удоволствие празника, известен още като Конския Великден.

Тодоровден

Програмата започна в 10:30 ч., на площада в I район, в Костинброд. Конете бяха украсени със сбруи, сплетени опашки и гриви. Те дефилираха пред журито, а след това участваха в теглене на тежести в различни категории и конкурс за такъми.

Тодоровден

Официалната част на празника започна с молебен за здраве на животните и собствениците, отслужен от отец Серафим и отец Георги Михнев. Извършен бе и обичая „домлуване“. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха танцов състав „Ритъмчета“, които изпълниха три танца, а Катрин от Фолклорна група „Шопчета“ към НЧ „Заря 1914“ изпълни автентична фолклорна песен.

Тодоровден

Празникът бе открит от кмета на община Костинброд – Трайко Младенов, който поздрави жителите и гостите на общината. Кметът Младенов пожела на всички празнуващи много здраве и късмет. На коневъдите пожела добро представяне в предстоящата надпревара.

„Благодаря на всички хора, благодарение на които отбелязваме днес Тодоровден. Това са хората, които отглеждат това благородно, силно и интелигентно животно. Защото да отглеждаш кон не е като домашен любимец. Свързано е с много труд, с всеотдайност, с ежедневна грижа и с голямо сърце. За това нека да аплодираме всички участници! Тодоровден не трябва да се политизира. Това е български празник и винаги се е празнувал в Първи район на град Костинброд. Всички заедно днес да отбележим Конския Великден както повелява традицията“.

Трайко Младенов

На Тодоровден присъстваха и зам.-кметът на община Костинброд, Александър Ненов, общински съветници и кметовете на Петърч – Борислав Борисов и кметът на Голяновци – Симеон Спасов, както и кметски наместници.

Журито тази година бе в състав Силвия Свиленова, Юлия Григорова и д-р Милчо Зарков - учител по професионална подготовка в специалност „Ветеринарна медицина“ в ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“. Официалните лица наградиха конете в указаните по регламент категории, като победителите получиха награди, статуетки и грамоти за участие.

Тодоровден_награди

С награждаването празничния ден приключи. Той бе изпълнен с много емоция, веселие, състезателен дух и спокойствие, благодарение и на добрата работа на Районно управление-Костинброд и Общински инспекторат-Костинброд.

Тодоровден

Още снимки от събитието, можете да разгледате ТУК.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук