Изложбата „Après Picasso“ на Александра Иванова в галерия Portrait в Сoфия

1553 преглеждания

Репортаж на Филип Нгуен, ученик в 144 СУ „Народни будители“, гр. София

В понеделник, 2-ри март, от 19:30 ч., в галерия Portrait бе представена изложбата „Après Picasso“ на Александра Иванова. Събитието бе открито от доц. д-р Александър Нишков, който поздрави любителите на изкуството, събрали се в галерията и представи творческия път на Александра, която е негов възпитаник от Националната художествена академия. Александра Иванова отправи топли думи на благодарност към всички, като кратката ѝ реч бе изпълнена с огромна доза емоция и сълзи на признателност.

Изложбата е разделена на три части, всяка една заемаща една от залите в галерията, която бе озвучена от изпълнения на джаз. Още от влизането, посрещат картини с ярки, необуздани цветове, излъчващи „детски блясък“, но и творческа зрялост. Във втората стая картините бяха семпли и естетически издържа в бледосиви цветове. Самата Александра сподели, че обича да работи в черно и бяло. Финалният акорд на изложбата бе експозицията голо тяло. Но в една от най-чистите му форми. Форми, които много добре описваха стилът „Академизъм“.

По време на събитието Александра се съгласи да отговори на няколко въпроса специално за читателите на EspressoNews.  Ето какво сподели тя:

Откъде идва вдъхновението за теб?

Нямам конкретен предмет на вдъхновение. Целта ми беше да се провокирам, да се науча да работя с цветове.

Забелязвам, че в произведенията Ви преобладава естетиката за сметка на емоционалността. По емоционална ли сте в живота, или сте по обрана?

Изключително емоционална съм, но във времето, в което живеем няма как да си позволя това да навлиза толкова много в работата ми, защото хората злоупотребяват със това.

Какво мислиш за изкуството в България?

Има хора с много потенциал, но има и хора, които се определят като артисти нямайки никакво право на това. Смятам, че има много хора с потенциал, но остават скрити на скамейката подтиснати.

Александра Иванова е родена на 29.04.1995 г. в София. Завършва Италиански лицей през 2014 г. и „Реклама“ в Нов Български Университет през 2018 г. Занимава се с театър в школата на Малин Кръстев. През последните три години се насочва към фотографията. Възпитаник е на доц. д-р Александър Нишков. През 2020 г. завършва Магистърската програма „Фотография“ на Националната Художествена Академия.

Материалът е изготвен от Филип Нгуен, ученик в 144 СУ „Народни будители“, гр. София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин