Между два свята

1401 преглеждания

Коментар на Елизабет Тонина, ученичка в 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“, гр. София

Пандемията промени живота на всеки един от нас по един или друг начин. Но, както слушаме лошите новини, които са навсякъде около нас, така може да търсим и да извличаме хубавото от ситуацията.

Извънредното положение поражда страх и съмнения у нас. Напълно оправдано. Но не бива да се съсредоточаваме изцяло върху негативните емоции, защото те имат силата да ни унищожат. А животът продължава. Живот има сега, ще има и след това.

Може да оползотворяваме времето си по най-добрия начин. Неподходящо е да използваме оправдания, че нямаме време. Сега, може да се каже, че имаме време за всичко. Трябва да дадем свобода на творческата си енергия. Може да прочетем онези книги, които отлагахме за момента, когато ще имаме повече свободно време. Да тренираме от вкъщи. Да изпробваме всички рецепти, които сме запазили в телефоните си, но и те са за времената, в които ще имаме на разположение повече време. Да слушаме любимата си музика с часове, да изгледаме любимите си филми отново, или пък да започнем някой нов сериал. Имаме възможността да развиваме хобитата си или пък да открием нови такива и да експериментираме с различни дейности. Може да правим всички неща, които обичаме, но от вкъщи.  

Опознавайки един чужд свят, ние се учим и се адаптираме към него. А този свят ще върне човещината у хората, защото изолацията ни показва колко много сме изгубили и как сме вървели в грешната посока. И всички онези чувства, за които не оставаше време в забързаното ни ежедневие, ще се завърнат. Ще се осъзнаем и ще започнем да ценим нещата, които приемахме за даденост. Когато излезем навън и погледнем небето, покрито с облачета и слънчеви лъчи, ще усетим как се е върнала у нас онази детска радост, която ни позволява да се радваме на малките неща. Ценностната система, на голяма част от хората, се плъзва по повърхността на материалните блага. И времето сега ни дава възможност да опознаем по-добре, както себе си, така и света около нас и да се завърнем към автентичните и искрени чувства. Да започнем да оценяваме всичко, което ни заобикаля.

А Великден по време на COVID-19 може да се окаже добра възможност да създадем традиции в дома си и да се отдадем на истински значимите емоции, дори някой от нас да са сами. Ситуацията ни предлага един нов свят изпълнен с предизвикателства и ние, колкото и да се страхуваме от неизвестното, трябва да го опознаем и да черпим вдъхновение от него.

Защото сега между тези два свята - това, което беше и това, което предстои, ще открием себе си, по пътя на преминаването и опознаването. И ще излезем от това положение по-усмихнати, по-отговорни и по-добри.

Сърцето остава там, където се чувства най-свободно и щастливо

Материалът е изготвен от Елизабет Тонина, ученичка в 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“, гр. София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин