Новият проект на зографа Диан Костов „Животът е по-силен“ е покана към младите родители

2115 преглеждания

Авторът планира да създаде няколко метрово изображение на иконата „Св. Богородица - Закрилница“

Най-новият проект на зографа Диан Костов ни напомня, че щастието и надеждата носят истинската светлина в нашия живот. Избраното име е красноречиво  „Животът е по-силен“ и в него може да се включи всеки, станал мама или татко през 2020 и 2021 г.

Авторът планира да създаде няколко метрово изображение на иконата „Св. Богородица - Закрилница“, а към нея ще бъдат добавени снимки на дечица, родени през двете сложни години, които всички преживяхме. Инсталацията ще украси точно преди Коледа силоз на международния път София - Видин, на 5 км от околовръстното на София, малко преди Костинброд. Изображенията ще бъдат отпечатани на специален материал и монтирани върху бетона.

„Реших, че точно „Св. Богородица - Закрилница“ ще използвам за арт инсталацията. Заедно с нея ще включим снимки на деца, родени през последните почти 2 години и ще направим мозайка от съкровени и скъпоценни моменти, свързани с посрещането на новия живот. Така цялата инсталация ще бъде като символ на живота и закрилата на Божията майка.“, казва за проекта си зографът Диан Костов.

Всички, които са станали родители, баби и дядовци, са поканени да се включат. Снимките на младия, зараждащ се живот, ще се превърнат в универсални символи на надеждата. Ще се радваме, ако детските лица украсят инсталацията, като на кадрите може да присъстват близките и родителите или да представляват малки ръчички, стъпка от краче, ехографска снимка, две малки чорапчета - креативността на мама и татко е предизвикана.

Снимките могат да се изпращат на artkostov@gmail.com във възможно най-висока резолюция, за да бъде запазено качеството им при печата.

„През последната година и половина животът ни се промени много. Преминахме през страхове, разочарования, раздели. Сбогувахме се с любими хора. Нападахме се, разединявахме се при всяка удобна възможност. Имаше малко смирение, но пък много шум от всички и по всякакви въпроси.“, казва още Диан Костов.

Зографът и съпругата му, психотерапевтът Милена Ташкова, подариха иконата „Св. Богородица - Закрилница“ миналата година на Университетската спешна болница „Пирогов“ в София. Божията майка беше послание към всички лекари, медицински сестри, санитари, доброволци в страната и израз на благодарност за професионализма, куража и отговорността им. Самата подарена икона има не по-малко интересна история - Диан Костов имаше покана да я представи в катедралата Votivkirche във Виена по време на Страстната седмица и католическия Великден, след което да я покаже сакрално в дните преди Православния Великден и през Светлата седмица в базиликата „Св. София“.

Пандемията осуети тези планове, но „Св. Богородица - Закрилница“ продължи да пази и закриля, оставайки при тези, които най-много имат нужда от нея. Иконата беше публикувана в юлския брой на списанието за съвременно изкуство „Circle Quarterly Art Review“.

За Диан Костов:

Диан Костов е български художник и иконописец, завършил иконография във Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“. Като творец той се стреми да избяга от утвърдените начини за представяне на иконните изображения и влага в тях символи от времето, в което живеем. Самият той казва, че „пред съвременния зограф има два пътя - единият е да прави копия и да бъде занаятчия, другият е да се опитва да развива това изкуство и да бъде творец“.

Освен множество изложби в България и света, художникът изографисва и редица църкви. Изписал е „Св. Николай“ в Обрадовския манастир, „Св. Георги“ в Пловдив, „Св. Георги“ в Дупница, Св. „Константин и Елена“ в Костинброд. Творбите му са излагани в световни галерии и са притежание на колекционери от Европа, САЩ и Япония.

През 2019 г. Диан Костов е селектиран измежду стотици кандидати за участие в XII - Световно Биенале за модерно изкуство - Флоренция със своята инсталация „ Кой си ти?“.

Визуализация: Мартин Петров

Зографът Диан Костов: „Днес нуждата от вяра е повече от всякога“

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук