Празнуваме Лазаровден днес

467 преглеждания

На днешната дата - 8 април, православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден. Той винаги се чества осем дни преди Великден и с него започва подготовката за Страстната седмица.

В календара на християнската църква празникът е свързан с възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Йерусалим. Според евангелието, когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър. На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 г.

Според българската народна традиция Лазаровден, или Лазарица, Лазарова събота, е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене. На този ден групи от по шест-седем момичета на възраст от 10 до 16 години, облечени в празнични дрехи, закичени с венци и китки, обикалят домовете в селото. Пеят обредни песни за всеки член от семейството и възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри. Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. С песен навлизат в нивите и пожелават богата реколта от раззеленилото се жито.

Имен ден днес празнуват – Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазо, Лачо, Лъчезар.

EspressoNews

Тагове