Прекалено ниско тегло – как да се справиш с проблема?

5033 преглеждания

Не само наднорменото тегло е нездравословно

Наднорменото тегло и затлъстяването са едни от най-често срещаните здравословни разстройства, с които се борят западните общества в днешно време. Много хора имат подобни проблеми с теглото и търсят решение за тях, затова и поддържането на здравословно тегло най-често се свърза директно с отслабване.

Не всички хора с нездравословно тегло страдат от затлъстяване обаче! Теглото под нормата също е често срещан здравословен проблем, особено при нежния пол, на който като че ли не се обръща достатъчно внимание през повечето време.

Така че трябва да спрем да мислим само за наднорменото тегло като за нездравословно. Защото прекомерно ниските килограми също представляват риск, както ще научиш по-долу в статията. Но преди това – трябва да уточним какво точно е здравословното тегло, към което да се стремиш.

Как да разбереш какво е твоето здравословно тегло? Най-известният метод за измерване на здравословно тегло е може би т.нар. BMI (Body Mass Index – индекс на телесната маса) метод. Но той никак не е точен и може лесно да ни подведе, тъй като не отчита редица важни фактори като композиция на тялото, раса, пол и възраст.

Измерването на телесния състав (или композицията на тялото) може да осигури по-точна картина на нашето тегло и здраве. С този метод, процентът тегло, който идва от телесните мазнини, се използва за оценка на здравето:

Здравословен процент телесни мазнини за мъже: от 17,5 до 25,5%

Здравословен процент телесни мазнини за жени: от 29 до 35,7%

Тук обаче е важно да се отбележи, че активно спортуващите хора понякога излизат от тези рамки. Стегнатото фитнес тяло, както при мъже, така и при жени, може да поддържа по-нисък процент телесни мазнини, без това да се води за поднормено или нездравословно тегло.

Можеш да сметнеш своя телесен състав, с помощта на онлайн калориен калкулатор и да видиш каква част от общото ти тегло е от чиста маса, както и колко са мазнините, които влизат в него.

Симптоми и последствия на поднорменото тегло: Симптомите, по които може да се разпознае тегло под нормата като проблем, са доста разнообразни – хората с поднормено тегло често се чувстват отпаднали, поддържат ниски кръво налягане и кръвна захар, замайват се лесно и често им е студено. Понякога дори имат проблеми със съня и мускулни крампи поради липса на витамини и минерали, участващи в мускулната контракция и релаксация (като магнезий и калий).

Как да се пребориш с ниското тегло? На поднорменото тегло може да се гледа директно като на нездравословно състояние и риск за здравето. Затова може би най-добрият първи ход е да се консултираш със здравен специалист, който да те насочи към определени стъпки, които да предприемеш, за да започнеш възстановяването на здравословното си тегло.

Разбира се, решението, до което логично се стига, е здравословното покачване на тегло. А Зза здравословно наддаване на тегло трябва да се разчита на балансирана диета, пълна с разнообразни, богати на хранителни вещества храни.

Ето няколко кратки, основно насоки, за напълно начинаещи в това начинание:

По-често хранене с по-малки порции. Това осигурява пълноценен поток от енергия за тялото, освен това прави храносмилането по-лесно, а и не се тъпчеш насила с много храна наведнъж, когато апетитът страда.

Консумация на калорични полезни напитки между храненията (мляко, айран, смути напитки, протеинови шейкове). Ако ти е трудно да приемаш достатъчно количество храна за покачване на тегло, приемът на хранителни вещества в по-течна форма е добро решение. Увери се и че приемаш достатъчно протеини с храната си, тъй като те са основната градивна единица на тялото и ще помогнат в изграждането на чисто активно тегло.

Ядки, семена и плодове. Чудесни здравословни снакчета, които внасят хем повече вкус и разнообразие в режима, хем допълнително здравословни калории, от които се нуждаеш. Можеш да ги консумираш и под формата на масло (фъстъчено масло, тахан и др.) за намазка върху хляб или крекери, за да направиш разнообразието още по-богато!

Редовна физическа активност. И в частност – силови тренировки с тежести. Те ще ти помогнат по-лесно да насочиш приетите калории към изграждане на чисто телесно тегло (мускулна маса и костна плътност),  вместо да ги складираш като запас от подкожни мазнини. Силовите тренировки повишават и апетита, което допълнително ще улесни поддържането на калориен излишък в храненето (нужен за качването на килограми).

Но каквито и самостоятелни мерки да вземеш, винаги е добре да се консултираш (повторно и редовно) и с медицински професионалист в сферата на здравословното хранене, който да следи развитието ти и да те насочва.  

Източник и снимка: Страхил Иванов

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук