Пътна полиция започва акция „Зима“

1397 преглеждания

Ще следят поведението на водачите, подготовката на автомобила и за пешеходци-нарушители

Въпреки топлото време, Пътна полиция започва традиционната Акция „Зима“. Засилените проверки ще са фокусирани върху подготвеността на автомобилите за зимния сезон.

Акцията в цялата страна започва на 1 ноември и ще продължи до края на месеца. Тя ще премине през три тематични етапа, обхващащи различните участници в движението, информираха от  МВР, цитирани от dnes.bg.

От 1 до 10 ноември е времето, което полицаите ще отделят за кампанията "С безопасно пътно превозно средство през зимата". Целта е превенция на поведението на водачите и най-вече тези на велосипеди и каруци.

„От 15 ноември водачите трябва да сменят своите гуми, да бъдат пригодени за зимни условия или протекторът да бъде над 4 мм. Ще се проверява дали фаровете са настроени правилно, както и дали стъклопочистващата система е в изправност”, заяви  гл. инсп. Росен Рапчев, КАТ.

От тази година КАТ няма да дава  толеранс на шофьорите – санкции ще се налагат при регистриране на нарушение. За неизрядни чистачки и светлини глобата е 50 лв., а след 15 ноември Пътна полиция ще санкционира водачите и за зимни гуми.

6 ноември пък е датата, която ще бъде обявена за Ден без велосипедисти – жертви на пътя.

Вторият етап от акция „Зима“ е под наслов: "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя" и ще обхване периода от 11 до 20 ноември. Тогава органите на реда ще следят за това дали пешеходците спазват правилата за безопасно пресичане, както и дали шофьорите им дават предимство на пешеходни пътеки.

13 ноември ще бъде обявен за Ден без пешеходци - жертви на пътя. Седмица по-късно ще бъдат почетени жертвите на пътнотранспортни произшествия.

"Безопасно шофиране през зимата" е третата тема в рамките на акция "Зима". Този етап ще продължи в дните от 21 до 30 ноември. Пътните полицаи ще извършват засилени проверки на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, на поведението на пътниците и на шофьорите.

Датата 20 ноември ще бъде обявена за Ден без водачи и пътници в моторните превозни средства - жертви на пътя.

От Пътна полиция припомниха, че от 15 ноември водачите трябва да сменят гумите на автомобилите си със зимни с протектор от 4 мм. Шофьорите ще бъдат глобявани за неработещи чистачки или неизправни фарове. Санкцията е в размер на 50 лева.

Източник: dnes.bg