Зимната планина – красива, но и опасна: Как да избегнем най-големите рискове в нея?

2864 преглеждания

Снегът и навяванията променят лятната визия на планините

Зимната планина носи специална магия и усещане. Снегът и навяванията променят до голяма степен обичайната лятна визия на планините и рисуват неповторими картини, до които всеки планинар е изкушен да се докосне. В България има 39 планини и всяка има своя собствена магия, както през лятото, така и през зимата. 

з

Осем от тях са тези, на които има върхове от над 2000 метра, а най-популярните – Рила, Пирин, Витоша, Стара планина и Родопите са естествен притегателен център за туристи през всеки сезон и са най-предпочитаното място за зимен туризъм.

Независимо от това, зимната планина, особено при първите снегове в края на есента и когато започне интензивното снеготопене през пролетта, крие огромни рискове, с които всеки трябва да се съобрази, ако планира излет във висока зимна планина при такива условия.

• Новият сняг е мек и лесно се потъва в него. Това прави ходенето и пъртенето много натоварващи, изморява и ограничава възможностите за движение, дори при употреба на снегоходки.

• Температурите са променливи, което води до замръзвания през нощта и интензивно топене през деня. Това създава предпоставки за подхлъзвания, падания, срутване на козирки и лавини.

• Времето е непостоянно с интензивни ветрове, валежи, които лесно обръщат от дъжд, суграшица и сняг. Мъглите са нещо обичайно и падат и се сгъстяват бързо, а се вдигат бавно. В съчетание с късата светла част на деня, това създава изключително рискови ситуации. 

зи

• Планината се променя изключително бързо и особено за хора без достатъчно опит, дори много познат летен маршрут, в резултат на натрупания сняг, може да стане напълно неузнаваем.

• Повечето летни пътеки стават практически неизползваеми и опита да се движите по тях е много рискован. Пътеките с добра зимна маркировка – колова, не са толкова много, а при интензивен валеж, съчетан с мъгла и вятър, ориентирането и по коловата маркировка става затруднено.

• Ползването на тракове, особено такива, правени за летни маршрути не винаги е добро решение и може да ви заведе в задънена ситуация и др.

Ако обобщим – мек, дълбок сняг и навявания, образуване на козирки и лавинна опасност, понижена видимост в резултат на валежи и мъгли, силен и ураганен вятър, липса на добра зимна маркировка, къса светла част на деня, са все фактори които могат да превърнат едно красиво и романтично приключение в опасно и травмиращо изживяване.

Към обективните фактори на зимната среда, разбира се, трябва да добавим и човешкото поведение, при което най-често се открояват следните проблемни зони:

• Надценяване на личната физическа подготовка и подценяване на риска в зимна планина;

• Предоверяване на предишен опит;

• Недобра преценка на метеорологичните условия, дължината и трудността на маршрута;

• Лоша екипировка;

• Гордост и авантюристично поведение;

• Самостоятелно излизане или излет с група, в която няма достатъчно подготвени за зимни условия хора, подценяване на въпросите с комуникацията и ориентацията в трудните условия на зимна планина и др.

Как можете да минимизирате тези рискове и едновременно с това да се насладите на прекрасната планина през зимата:

• Не правете преходи в първите дни след обилен снеговалеж – планината ще си бъде там и след няколко дни, когато обстановката се е успокоила и времето и условията позволяват зимни преходи.

• Ако все пак сте се изкушили и сте тръгнали, не упорствайте, не страдайте от болезнени амбиции, слушайте гласа на разума. В това да се върнете без да сте достигнали поставената цел, няма нищо срамно. По-добре вкъщи, живи и здрави, отколкото в критична ситуация, уплашени, с травми или с най-лошото – паметна плоча на втора тераса на Мальовица или където и да е из прекрасните български планини.

• Не тръгвайте никога сами. Най-добре е да ползвате услугите на квалифициран планински водач или да сте в група с хора, които познавате добре, имате си доверие и имате богат опит в зимна планина, заедно. Независимо от това, ако се почувствате дискомфортно – върнете се. Не следвайте групата на всяка цена, здравето и живота ви са по-важни от ненужното и рисково себедоказване.

• Ако имате преимуществено летен опит в планина, не рискувайте да тръгнете и да поведете други, неопитни хора с вас.

• Проверете внимателно и следете прогнозите за времето. Има достатъчно надеждни сайтове за това. В някои планински точки, като Черни връх, връх Мусала и др. има on-line камери, които могат да ви дадат представа за ситуацията в планината. 

зим

• Заредете телефона си, вземете пълни мобилни зарядни, вземете резервен телефон. Не оставайте без комуникация и не забравяйте, че има места и точки в планината, където мобилните телефони нямат обхват. Не хабете батерията излишно.

• Задължително носете със себе си работещ челник и резервни батерии, щеки, зимни гети, свалете на телефона си мобилното приложение на Планинската спасителна служба, свирка. Информирайте своите близки за маршрута и ги информирайте периодично къде по него се намирате. Според спецификата на маршрута, оборудвайте се със снегоходки или котки.

• Внимателно проверете зимната си екипировка – не правете компромиси с обувки, чорапи, ръкавици, шапка, ветро и влагоустойчиво яке, термобельо, маска за лице и т.н. Замръзването на крайниците е опасно и травматично, само по себе си, а при усложнена обстановка и риск от по-продължителен, принудителен престой в планината, рязко намаляват шансовете ви за оцеляване. Желателно е връхните дрехи да са в ярки, контрастни цветове.

• Носете си слънцезащитен крем и слънчеви очила с висок защитен фактор. На някой може да му прозвучи парадоксално, но слънцето в зимна планина може да се окаже точно толкова опасно, особено за кожата и очите, колкото и студа.

• Не ходете „на диво“ и по непопулярни маршрути. Движете се по маркирани със зимна маркирова, такива, близо до курорти и селища, където ходят повече туристи и има близки постове на ПСС. Така ще имате повече шанс да има утъпкани пътеки, да срещнете хора, които да могат да ви помогнат и в обичайна и в рискова ситуация. През ранната зима, натоварените маршрути до Черни връх, Мусала, Ком и др. популярни върхове са по-подходящи за зимен излет точно по тази причина. 

зима

Не забравяйте, в България има 39 планини и „ниските“ и достъпни такива също са облечени в зимна премяна. Те могат да се окажат отлична алтернатива, особено за по-неопитни в зимната планина туристи. 

планина

Ето и някои чисто професионални съвети от сайта на ПСС:

Планиране и подготовка

Планирайте преди да тръгнете! Проучете внимателно маршрута, запознайте се с опасните зони!

Съобразете екипировката, опита си, възможностите и ентусиазма на участниците в групата.

Проверете метеорологичната прогноза и условията за района на планирания преход.

Научете основни похвати за оказване на първа помощ!

Когато сте в приятелска група, уверете се, че водачът е достатъчно подготвен и опитен.

Много от инцидентите се случват в края на деня, когато Вашата енергия е изчерпана, също както и батерията на телефона Ви. Помнете, че трябва да заредите телефона си преди да тръгнете в планината! Носете допълнителна или външна батерия.

Преди да тръгнете, информирайте някого за Вашия маршрут, времето, предвидено за прехода, и часа на прибирането Ви. Информирайте го и при настъпили промени.

Качете на телефона си мобилното приложение на ПСС! Много от мобилните телефони имат възможност за изпращане на координатите на местоположението им. Уверете се, че знаете как да го направите.

Храна и течности

Храна – Освен храната, която обичайно носите, вземете и шоколад, фурми или други подобни сладки неща, които бързо възстановяват енергията. Дори Вие самите да нямате нужда от тях, те могат да са от полза за някой друг.

Течности – При топло време обезводняването може да бъде сериозен проблем. Нашето тяло се нуждае от много течности, както при изкачванията, така и при ходене в по-равнинни местности.

Обичайният прием на течности за възрастен организъм при преход в планината е 2,5/3 литра на ден.

Вземете по-голям обем течности; колкото повече личен опит натрупвате, толкова по-точна ще става преценката на нуждите от течности на Вашето тяло при различни условия.

Изотонични и други спортни напитки съдържат добър баланс от соли и въглехидрати, необходими за възстановяването на захарите, солите и минералите, които губим при потенето. Това може да намали или избегне мускулните крампи.

Поведение при движение на групата

Не разкъсвайте групата! Не забравяйте – групата се движи с темпото на най-бавния участник в нея! Не изоставайте хора от групата с идеята, че те ще успеят да ви настигнат. Винаги трябва да имате визуален и звуков контакт с всички членове на групата

Обръщайте специално внимание на най-неподготвените участници, особено на по-опасни места.

Опасности, които могат да се избегнат

Пропасти и стръмни склонове.

Снежни или заледени преспи, особено през пролетта и лятото.

Много стръмни тревни склонове, особено ако са влажни, мокри или заледени.

Нестабилни каменни блокове.

Дерета, проломи или речни корита.

Потоци и реки при големи валежи.

Снежни козирки по ръбовете и билата.

Надценяване на Вашите възможности или опит.

Загуба на концентрация, особено в края на дълъг ден.

И един последен съвет от нас – в живота няма бутон undo, нито е електронна игра с няколко живота. Тази очевидна истина е още по-валидна, когато навлезете във висока зимна планина, особено през този сезон. Дори и най-подготвените и опитни планинари и алпинисти не са застраховани от грешки или от капризите на времето и динамичните  фактори през зимата, а какво да говорим за обикновените туристи.

Пак ще повторим – зимата във високата планина е достатъчно дълга, за да има подходящо време и възможност за излети в нея. Тя ще си бъде там и утре и вдругиден и след няколко месеца и догодина, така че няма никаква нужда да изнасилвате късмета си и да поставяте здравето и живота си под риск.

Планината и планинските излети трябва да се правят с цялото уважение към природата и природните стихии, за да може да се наслаждаваме на тази неописуема красота, пълноценно и дълго.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук