Как и защо да храним пойните птици през зимата?

5934 преглеждания

Зимата е сезонът през който най-лесно можем да научим повече за живота на пойните птици около нас

Птиците са част от заобикалящия ни свят. Колкото и да са често срещани, пъстри, удивителни и приказно гласовити, тези наши крилати съседи, остават за много от нас, хората, напълно непознати.

Зимата е сезонът през който най-лесно можем да научим повече за живота на пойните птици около нас. За това са нужни съвсем малко усилия, любопитство и желание да направим добро.

По този повод разговаряме с гл. ас. д-р Йордан Кошев. Той работи като зоолог и еколог в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН (ИБЕИ-БАН) и в свободното си време поставя хранилки за птици на различни места в района на община Божурище.

„Птиците са много мобилни и са едни от първите животни, които с поведението и числеността си  алармират за екологичен проблем в природата около нас. Те са неизменен елемент от природната красота, която толкова много ценим. Всички се наслаждаваме на песента на птиците през пролетните сутрини.“ казва д-р Кошев.

Не всички птици отлитат на юг. В България остават да зимуват различни видове пойни птици като врабчета, синигери, кълвачи, червеношийки, сойки и др. В студените зимни дни и особено когато има стабилна снежна покривка, храната им става много трудно достъпна. За да оцелеят и да не замръзнат птиците се нуждаят от много енергия. Те си доставят тази енергия под формата на допълнителна храна.“

Как може да помогнем на пойните птици да оцелеят през зимата?

„Най-важното е да им осигурим храна. Това правят вече много хора от община Божурище. Все по-често виждам окачени хранилки в дворовете им.“ казва д-р Кошев, който е и член към Консултативния съвет на Гражданско сдружение „Заедно за Божурище“.  

Синият синигер (Cyanistes caeruleus) е два пъти по-дребен от другите пойни птици на хранилките и тежи само 20 гр. ©Svetoslav Velkov

Синият синигер (Cyanistes caeruleus) е рядък гост на хранилката, но може би най-красивият. ©Yordan Koshev

Големият синигер (Parus major) също е чест посетител на хранилките. ©Yordan Koshev

Големият синигер (Parus major) или чичопей е кръстен така заради неговата характерна песен. ©Svetoslav Velkov

Можем ли сами да си направим хранилки за птици?

Готови хранилките за птици се продават в магазините. По-екологично и забавно обаче е да си изработим наши. Вкъщи ползваме стари пластмасови бутилки, в които пробиваме малки отвори, от където птиците да изтеглят семена. След това правим втори отвори, през които прокараме тънки пръчици, например от стари шишчета от скарата, клончета и др. Тези пръчици са бъдещите кацалки за птиците.

©Yordan Koshev

Най-лесно и точно ще направите дупките на хранилката за птици с поялник.

©Yordan Koshev

Поставянето на кацалалките, не винаги е лесно, но усилията си заслужават.

©Yordan Koshev

Ръчно изработени хранилки за птици от непотребни пластмасови бутилки и кацалки от използвани шишчета за скара.

Важно е хранилките се напълнят със сурови, безсолни и необработени предварително семена. Любими на пойните ни съседи са слънчоглед, просо и тиквени семки. Интересното е, че птиците не винаги се хранят само със семена.

Д-р Кошев допълва, че „и най-заклетите вегетарианци през зимата може да станат месоядни за да оцелеят. Затова може да дори да окачите неосолена сланина на тел от която птиците също ще си взимат парченца.“

Къде да поставим хранилките за птици?

Д-р Кошев отговаря, че най-добре е хранилките за птици да се закачат на 2 метра над земята на открити места, далеч от достъпа на хищници, например домашните котки. Хубаво е хранилките да са на няколко метра от храсти и групи дървета. Птиците използват тази растителност за укритие, долитат до хранилките грабват някой семе и отлитат на дървото, където го изяждат на спокойствие.

Красива мъжка зеленика (Chloris chloris) изчаква от близкото дърво своя ред на хранилката. Научното наименование на тази дребна пойна птица идва от древногръцки khloros - зелен. ©Yordan Koshev

Обикновено отнема няколко дни докато местните пойни птици научат за местоположението на новата хранилка и я припознаят като надежден източник на семена. Веднъж „разработената“ хранилка става арена за интересни поведенчески прояви на впечатляващо разнообразие от пернати животни. Птиците стават доверчиви и лесни за наблюдение. Така с малко труд сте си осигурили възможност по забавен начин да научите повече за крилатите ви съседи.

Силно препоръчително е веднъж като започнете да пълните хранилката да не спирате до края на зимата.

Храненето на птиците е от полза не само за тях, но и за нас хората, казва д-р Кошев:

- Поддържа популацията на пойните птици, които напролет ще ви радват с песните си, а лятото когато отглеждат своите малки ще прочистват градината от насекоми, гъсеници и други „вредители“. Така например големите синигери през пролетта на ден могат да изядат толкова насекоми, колкото е собственото им тегло! Едно семейство отглежда по две-три люпила на година, като броят на малките им често е 12 - 14. Така, количеството изядени от семейство синигери насекоми на сезон може да достигне десетки килограми!

- Ако изберете да направите хранилки от стари пластмасови бутилки ще извършите „рециклиране“ и ще дадете втори живот на пластмасата, която иначе ще изхвърлите веднага след като използвате.

- Ще се научите да определяте птиците. Освен да различавате видовете ще се научите да отличавате мъжките от женските.

- Ще имате възможност отблизо да изследвате тяхното поведение. Така например може да видите, че врабчетата действат организирани като пиратите на Капитан Джак Спароу и окупират хранилките. Големите синигери са единаци, пристигат, открадват някое семенце и отлитат на близкия храст за да го изядат. 

- Изработването на хранилките и тяхното редовно зареждане учи децата на уважение към природата и наблюдателност, която след това ще прерасне в отговорно поведение към околната среда.

©Yordan Koshev

Пиратите на Капитан Джак Спароу (от англ. sparrow - врабче). Четири полски врабчета (Passer montanus), като истински пирати са завзели хранилка за птици в района на с. Пожарево (общ. Божурище) и почти не допускат други видове да се хранят.

©Yordan Koshev

Под хранилките дори с падналите остатъци се хранят много птици. 

В заключение д-р Кошев, обяснява, че има много и най-различни модели хранилки които можем да си изработим сами. Подробна информация има поместена на интернет сайта на Българско дружество за защита на птиците.

Снимки: ©Yordan Koshev, ©Svetoslav Velkov

Дивите животни, населяващи територията на община Божурище

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук