Сградата на бившето училище в Паволче става първият Национален център за православно, екологично и патриотично образование в страната

142 преглеждания

С 28 гласа „ЗА“ бе прието решението за даряване сградата на бившето училище ОУ „Христо Ботев“

С 28 гласа „ЗА“ бе прието решението за даряване сградата на бившето училище ОУ „Христо Ботев“ - село Паволче на Министерството на образованието и науката, което ще инвестира над 1 милион лева за създаването на първия в страната Национален център за православно, екологично и патриотично образование. До решението се стигна след постъпило писмо от страна на министъра на образованието - Красимир Вълчев, с искане за дарение на сградата на вече нефункциониращото учебно заведение. В рамките на сесията, кметът Каменов заяви, че това е възможност Враца да е първата община в страната с пилотен образователен модел. Кметът на село Паволче - Емил Василев коментира, че желанието на жителите на населеното място е сградата да бъде обновена и в нея да се обучават млади хора от различни градове в България.

Идеята на кмета Калин Каменов и министър Вълчев е в Националния център да се провежда възпитателна програма за учениците от цялата страна, в подходяща среда и напълно обновена материално-техническа база.

Програмата ще включва православни образователни дейности в църквата „Св. Иван Рилски“, която се намира в непосредствена близост до училището, екологични дейности, за които местностите в района предоставят достатъчно възможности, патриотични дейности, съобразени с богатото културно-историческо наследство в района, както и туристически маршрути, които учениците ще посещават организирано с автобус на центъра или придвижвайки се пеша по еко пътеки  и по част от маршрута на Мемориален комплекс „Ботев път“.

EspressoNews

Снимки: Община Враца