Седем етерични масла за релаксация и по-добър сън

1900 преглеждания

Етеричните масла, използвани в ароматерапията, могат да осигурят чувство за облекчение и спокойствие

Използването на етерични масла за лечебни цели има древна история, датираща от ранните египетски, китайски и римски общества. Ароматерапията е модерният термин за тази древна практика, а самият термин е въведен от френски парфюмерист и химик Рене-Морис Гатефосе, в книга, която той е написал по темата, публикувана през 1937 г.

Ароматерапията действа чрез обонянието и абсорбцията на кожата. Изследвания показват, че етеричните масла могат да осигурят облекчение при нарушения на съня и да подобрят качеството му, да помогнат за облекчаване на стреса и симптомите на тревожност, както  и да помогнат за преодоляването на депресивни състояния.

Ето и някои етерични масла за релаксация и по-добър сън

ЛАВАНДУЛА. Това е най-популярното етерично масло. Лавандулата има успокояващ аромат, който отдавна се свързва с релаксацията и съня и се използва като естествено лекарство за тревожност. Лавандулата е може би и най-стриктно проучваното етерично масло. Редица изследвания показват, че лавандулата има редуциращ тревожността и благоприятен ефект срещу депресията. Лавандулата има и седативен ефект, което означава, че може да ви помогне да заспите.

ВАНИЛИЯ. Сладкият аромат на ванилия е привлекателен за много хора и има дълга история на употреба за релаксация и облекчаване на стреса. Ванилията може да има седативен ефект върху тялото. Може да намали хиперактивността и безпокойството, да успокои нервната система и да понижи кръвното налягане. Помага за облекчаване на тревожността и депресията, като съчетава едновременно релаксация и повишаване на настроението. Ванилията е аромат, който да може да опитате и за по-добър сън.

РОЗА и ЗДРАВЕЦ. Тези две етерични масла имат подобни флорални аромати и е доказано, че и двете намаляват стреса и безпокойството, сами по себе си и в комбинация с други етерични масла. Особено подходящи са и за „ароматерапия на съня“.

ЖАСМИН. Сладко-флорален аромат, жасминът изглежда има способности да насърчаване съня. Изследвания показват, че жасминът подобрява качеството на съня и намалява неспокойния сън, както и повишава бдителността през деня.

САНДАЛОВО ДЪРВО. С богат, дървесен, земен аромат, сандаловото дърво има древна история на употреба за отпускане и облекчаване на безпокойството и симптомите на тревожност. Сандаловото дърво може да има седативни ефекти, намалявайки будността и увеличавайки количествата на съня.

Важно: Доказано е, че сандаловото дърво повишава и будността и бдителността. Всеки реагира на аромати по различен начин. Сандаловото дърво може да осигури ползи за съня за някои хора, докато за други може да насърчи будуването. Ако случаят е такъв за вас, сандаловото дърво не е подходящо за през нощта, но можете да го използвате през деня, за да се чувствате спокойни и будни.

ЦИТРУСИ. Подобно на сандаловото дърво, това са група аромати, които могат да бъдат стимулиращи или насърчаващи съня, в зависимост от вашата индивидуална реакция и вида на използваното цитрусово масло. Доказано е, че бергамотът, вид портокал, облекчава безпокойството и подобрява качеството на съня. Лимоновото масло може да облекчи тревожността и депресията. Цитрусите могат да помогнат на някои хора да заспят по-лесно, докато други могат да открият, че тези свежи, ярки аромати са релаксиращи, но не и насърчаващи съня. Ако цитрусовите аромати ви стимулират, не ги използвайте преди лягане, но помислете дали да не ги използвате през деня, за да ви помогне да се чувствате освежени и спокойни.

Как да използваме етерични масла за сън и релаксация? Ето няколко прости насоки, за да започнете:

Добавете масло към ваната си. Това е чудесен начин да се възползвате от ползите за релаксация и сън от ароматерапията, като същевременно се възползвате и от ефекта на „топлото накисване“, стимулиращ съня. Поставете няколко капки от любимото си масло във водата за вана и планирайте времето да й се насладите за 90 минути до час преди лягане.

Използвайте дифузер за етерични масла. Дифузерите ще разпръснат маслата във въздуха във вашата стая. Обикновено се добавя вода и масло в количества, определени от производителя. Следвайте инструкциите им.

„Ароматен спрей“. Можете да комбинирате етерично масло и вода в спрей или пулверизатор и да напръскате из стаята си или спалното бельо. Може да напръскате леко долната част на възглавницата си, за да избегнете дразнене на кожата. За всяка ½ чаша вода използвайте 4-5 капки етерично масло или по-малко, ако ароматът е твърде силен.

Нанесете директно върху тялото. Някои хора смятат, че е успокояващо да се нанасят етерични масла върху китките или зад ушите, или да се ползват за лек самомасаж. Етеричните масла в неразредена форма са силно концентрирани и интензивни и могат да раздразнят кожата ви. Не нанасяйте неразредено етерично масло върху кожата си. Ако планирате да използвате етерични масла локално върху тялото си, уверете се, че купувате вече разредено масло - смес от ароматното етерично и растително масло.

Докато използвате етерични масла, обърнете внимание на това как се чувствате. Ароматериапията е индивидуално изживяване. Всеки от нас реагира на миризмите по различен начин. Подходящите аромати за вашата релаксация и сън са тези, които ви карат да се чувствате спокойни и сънливи. Може да се наложи да експериментирате с различни масла, преди да намерите подходящото. Ако ароматът ви кара да се чувствате будни, той НЕ е правилният за сън, но можете да го използвате сутрин, за да се чувствате свежи и спокойни през целия ден.

Източник: thesleepdoctor.com, Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук