Следят за нарушители по пътя към морето с хеликоптер

585 преглеждания

С 10% скача броят на ПТП-тата с жертви в летните месеци

Засилен полицейски контрол по основните пътни направления на страната започва от днес, информират от Пътна полиция.

Вниманието на силите на реда ще е насочено към агресивните водачи, онези, които се движат на близка дистанция и с превишена скорост. Контролът, освен с традиционните технически средства – камери и уреди за измерване наличието на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози, ще се осъществява и с хеликоптер на Главна дирекция „Гранична полиция“.

„Машината ще облита основните направления към морските курорти. Оборудвана е с камера с голяма разделителна способност, която ще следи трафика. Към полицейските патрули, дислоцирани по пътищата, ще бъде подавана информация както за недобросъвестни водачи, така и за евентуални затруднения по пътя заради инциденти с оглед отклоняване на движението по обходни маршрути. Служителите, които осъществяват контрол на място, ще правят проверки за редовността на документите на водачите, дали са употребили алкохол или наркотични вещества. Представители на сектор КОС ще бъдат част от екипите и ще следят за наличие на оръжие и боеприпаси“, съобщи главен инспектор Росен Рапчев от отдел „Пътна полиция“ в Главната дирекция „Национална полиция“.

По думите на Рапчев, през летните месеци броят на пътните инциденти със загинали  се увеличава с не по-малко от 10% в сравнение с останалите месеци на годината.  
Вече се наблюдава и засилване на движението на гастарбайтери от и към Западна Европа, затова една от следващите акции на пътна полиция ще бъде раздаването на флаери на турски, английски и на немски език на граничите пунктове в страната, с които ще бъдат информирани гражданите за най-честите нарушения, които правят гастарбайтерите на територията на България и мерките, които МВР предприема спрямо тях.

EspressoNews