Шестото издание на „Работилница за репортери“ ще погледне към доброто с очакваната церемония по награждаване

992 преглеждания

Събитието ще се проведе онлайн, на 10 септември

Предстои церемонията по награждаване на талантливите участници от ученическия проект-обучение на EspressoNews - „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“.

Макар и онлайн, всички ученици, включили се в проекта, техните родители, приятели, преподаватели и официални лица ще се съберат отново, за да отбележат тазгодишните успехи. Датата е 10 септември (петък), а часът - 16:00.

Водещ на награждаването ще бъде Ния Кръстева от град Сливница, която е един от участниците в първите две издания на проекта - „Работилница за репортери“, а по настоящем е студент със специалност „Кино и медии“ в университета Нюкасъл, Великобритания.

Конкурсът „Работилница за репортери“ се провежда за шеста поредна година, а за пета, преминава под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел. Учениците се борят за титлата „Репортер на EspressoNews“, като победителят ще получи пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент, предоставено от г-жа Майдел.

Най-изявените участници ще имат възможност да продължат своето образование в журналистическа специалност в желана от тях дисциплина в„ Катедра Медии и обществени комуникации - УНСС (Университет за национално и световно стопанство), без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“. Приемът им ще се реализира само след събеседване.

Най-голямата верига магазини за офис продукти в България - Office 1 ще предостави материални награди и специални отстъпки за пазаруване за всички финалисти от тазгодишното издание Поглед към доброто, както и ще даде възможност на участници да стажуват в отдела им по „Маркетинг и комуникации“.

През тази година конкурсът за първи път официално се проведе на национално ниво и в него се включиха ученици от почти всички кътчета на България. Участниците в „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ създадоха над 220 материала, изпълнявайки трите им поставени задачи, в жанровете - коментар, портрет и интервю.  

Ментори на учениците отново бяха утвърдени специалисти в журналистическата професия и университетски преподаватели, в лицето на: Доника Ризова, Илина Бисерова, Марина Стоименова, Надя Ганчева, Виолета Манчева, Диана Янкулова, Георги Милков, Васил Койнарев и гл. ас. д-р Иван Вълчанов.

Работите на талантливите участници бяха оценени от авторитетно жури, в състав Илия Дафов - Нова ТВ, Ники Кънчев - Дарик радио, Георги Любенов - БНТ, Димитър Абрашев - Bulgaria On Air, Неда Василева - Code health TV, Евелина Павлова - FM+, Николета Атанасова - БНР, доц. д-р Стела Ангова - УНСС.

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС, Office 1

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bgnoviteroditeli.bgTeen Station

Повече за проекта "Работилница за репортери”:

"Работилница за репортери” е онлайн журналистически конкурс-обучение, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от портала за новини Espressonews.bg. Основните цели на проекта са: да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане; да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономически потенциал на България; да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.

Победители в досегашните издания на „Работилница за репортери“ са: Василена Сайчева, ученичка от ПГ „Велизар Пеев“, град Своге - победител в първото издание на конкурса през 2016-та; Симеон Симеонов, ученик от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Годеч - победител в „Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България“; Ани Павлова, ученичка на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и Теодора Александрова от ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца - победители в третото издание на конкурса „Работилница за репортери 2018 - Родова памет“, Елина Алипиева от ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца - победител в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ и Калина Александрова, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София - победител в петото издание на конкурса "Книга на спомените". Най-добрите участници в проекта по традиция получават редица награди от партньори на проекта, сред които и журналистически стажове и гостувания в местни и национални медии. Най-изявените участници в конкурса получават възможността да се обучават в желана от тях дисциплина в катедра „Медии и обществени комуникации“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“. От 2017 година Работилница за репортери“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел, която предоставя и голямата награда за победителя в конкурса - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук