Елина Алипиева е големият победител в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

8858 преглеждания

Враца запазва домакинството на церемонията на проекта през 2020 г.

Елина Алипиева ученичка в ПЕГ „Йоан Екзарх”, гр. Враца изпревари с една точка своята първа подгласничка Павела Костова, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”, гр. Благоевград и грабна титлата "Репортер на EspressoNews" в четвъртото издание на ученическия конкурс-обучение "Работилница за репортери". С успеха си, Елина запази домакинството на церемонията на петото издание на Работилницата във Враца.

Кой е победителят и кой заема второто място обяви, в специално видео обръщение, евродепутатът Ева Майдел, която за трета поредна година е патрон на инициативата на регионалния новинарски портал за новините от западна България. Двете талантливи момичета ще гостуват и в Европарламента по нейна покана, като така ще могат да се запознаят с работата на тази важна европейска институция и на един евродепутат. 

Освен първото място и гостуването в Брюксел, Елина Алипиева получава като награди стаж в Дарик радио, Нова телевизия и bTV и раница от Samsonite.

Павела Костова също ще гостува в Брюксел, като наред с това ще усвоява тънкостите на журналистическата професия като стажант в БНТ и EspressoNews.bg, тя също ще има възможност да гостува в Нова телевизия и bTV.

За втора подгласничка в конкурса, журито в състав Генка Шекерова, Филипа Иванова, Лилия Мустакова, доц. д-р Стела Ангова, Неда Василева, Кирил Вълчев и Евелина Павлова, определи ученичката в ПГ "Велизар Пеев", град Своге - Мариана Георгиева. Като награди тя получава стаж в телевизия Bulgaria ON Air, стаж в 360 Creative Bulgaria и заснемане на 360 градусов репортаж, гостуване в Нова телевизия и bTV. Наред с това, Мариана бе избрана за посланик на община Своге и също спечели дадената за първи път награда "Посланик на област София".

Никол Николаева от ПЕГ "Йоан Екзарх", гр. Враца стана трета подгласничка в надпреварата, като тя ще бъде стажант при Евелина Павлова в ученическото радио Teen Station. Тя получи също подарък - четец от Ролпласт, както и покана за гостуване в Нова телевизия и bTV.

Над сто различни награди за талантливите участници в "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома", бяха раздадени по време на стилната церемония, която се проведе в Концертната зала в град Враца. Домакинството на града бе спечелено от победителките в третото издание на ученическия конкурс-обучение по журналистика - Ани Павлова и Теодора Александрова, които бяха и водещи на събитието. То премина под патронажа на кмета на община Враца - Калин Каменов, който приветства топло всички участници, гости и организатори. Освен с домакинството и програмата на церемонията, общината бе подготвила за своите талантливи гости разходка сред забележителностите на града, а за тези, които ще останат във Враца и през следващия ден - възможност за безплатно посещение на уникалната природна забележителност - пещерата Леденика.

14 финалисти в конкурса, освен грамота за представянето си, получиха специален плакет и книги от Министерството на образованието и науката, което за втора поредна година подкрепя инициативата, покана за гостуване "Един ден в бТВ" и подаръци от Ситроен. Това са:

Дара Върбанова  от СУ "Христо Ботев", гр. Дупница 

Калина Александрова  от ЧНГ "Ерих Кестнер", гр. София;

Мариана Георгиева от ПГ "Велизар Пеев", гр. Своге;

Йоана Цветанова от ПГ "Велизар Пеев", гр. Своге;

Никол Цветанова от ПЕГ "Йоан Екзарх",  гр. Враца;

Елина Алипиева от ПЕГ "Йоан Екзарх",   гр. Враца;

Павела Костова от ЕГ "Акад. Людмил Стоянов", гр. Благоевград;

Цветелина Чучукова от ПМГ "Акад. Сергей Корольов", гр. Благоевград;

Петър Стойнев от НХГ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Благоевград;

Анелия Карлова от ПМГ "Акад. проф. д-р Ас. Златаров", гр. Ботевград;

Нина Митова от 78. СУ "Христо Смирненски", гр. Банкя;

Габриела Янкова от СУ "Летец Христо Топракчиев", гр. Божурище;

Теодора Николова от СУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Сливница;

Евелина Димитрова СУ "Христо Ботев",  с. Галиче.

13 ученици получиха покана за прием в катедра "Медии и обществени комуникации" на УНСС, само след провеждане на събеседване, като имената им са: Дара Върбанова, Петя Алексиева, Анелия Гущерова, Цветослав Станиславов, Десислава Панайотова, Габриела Ценова, Йоана Цветанова, Петър Стойнев, Габриела Янкова, Мария Митрова, Цветелина Данчева, Нина Митова и Цветелина Чучукова. 

Титлата "Посланик на община" заслужиха:

Банкя - Нина Митова;

Божурище - Габриела Янкова, Симона Трайкова и Теодора Георгиева;

Благоевград - Петър Стойнев и Цветелина Чучукова;

Ботевград - Анелия Карлова и Цветелина Данчева;

Враца - Елина Спасова и Виктория Цветкова;

Вършец - Мария Митрова;

Галиче - Евелина Димитрова;

Годеч - Габриел Георгиев;

Драгоман - Ева Евлогиева;

Дупница - Дара Върбанова;

Костинброд - Антон Тодоров;

Своге - Мариана Георгиева и Йоана Цветанова;

Сливница - Теодора Николова;

София - Калина Александрова.

За първи път бе връчена награда за "Посланик на София област", която бе заслужена от Мариана Георгиева от Своге.

Четци, подарък от Ролпласт, получиха Калина Александрова, Теодора Николова, Дара Върбанова, Евелина Димитрова и третата подгласничка в конкурса Никол Николаева.

С подарък, раница от Samsonite от церемонията си тръгнаха победителката Елина Алипиева, Антон Тодоров и Ева Евлогиева.

Най-младият талант в тазгодишното издание на Работилницата - Ния Андонова получи награда от МЕТРО. Веригата магазини, обезпечи подаръци и за всички участници в надпреварата.

Стажове в платформата за споделяне на добри новини и практики Volontime заслужиха Габриела Янкова от Божурище и Нина Митова от Банкя. Освен третата подгласничка в надпреварата, Никол Николаева, от Враца, стаж в Teen Station, при Евелина Павлова, получават и Дара Върбанова от Дупница и Петър Стойнев от Благоевград. В Дарик радио ще стажуват Елина Алипиева от Враца и Калина Александрова от София. Калина Александрова, заедно с Павела Костова ще бъдат стажанти в EspressoNews.bg, а първата подгласничка ще може попива знания и като стажант на Филипа Иванова в БНТ. Мариана Георгиева и Йоана Цветанова от Своге ще бъдат стажанти в Bulgaria ON Air. Класираните на първите четири места ще гостуват в Нова телевизия, а всички 14 финалисти в bTV.

Наградите на отличените бяха връчени от Калин Каменов, кмет на Враца, Емил Спахийски, журналист във вестник "Труд" и ментор в проекта, Филипа Иванова, журналист и водещ на новините в БНТ, член на журито на конкурса, Неда Василева, журналист, член на журито на конкурса, Симеон Симеонов, победител в "Работилница за репортери 2017 - Родова памет", студент по журналистика във ФЖМК, Даяна Благоева, финалист в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет", студент по журналистика в катедра "Медии и обществени комуникации" на УНСС, Мария Маркова, главен редактор на EspressoNews.bg, Габриела Пресолска, управител на Volontime, Димитър Бързаков, управител на 360 Creative Bulgaria, Лилия Мустакова - телевизионен водещ в телевизия Bulgaria On Air и жури в конкурса, Стефка Граматикова, секретар на община Ботевград, Владислава Симеонова, зам. кмет на община Божурище, Илия Богданов, зам. кмет на Своге, Росица Иванова, Началник на РУО - София-регион, патрон на първото издание на ученическия конкурс-обучение "Работилница за репортери 2016", Катя Микова - маркетинг мениджър в Ролпласт, Иво Иванов, управител на Метро 2, София и Десислава Василева, управляващ директор на Еспресо Медия.

Официални гости на събитието бяха - Галина Евденова, директор на Регионално управление на образованието – Враца; Росица Иванова, Началник на РУО - София-регион; Стефка Граматикова, секретар на община Ботевград; Владислава Симеонова, зам. кмет на община Божурище; Илия Богданов, зам. кмет на община Своге; Айлин Барсанова, Регионален координатор на Национална мрежа за децата - Северозападен регион; Симеон Симеонов - победител в „Работилница за репортери 2018 – Разкажи за твоята България“; Иво Иванов, управител на магазин Метро 2; Владимир Василев, управител на Автошкола Василев; Димитър Бързаков, управител на 360 Creative Bulgaria; Габриела Пресолска, управителна на Volontime; Татяна Илиева Василева - директор на ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца; Нели Борчева, Директор на СУ "Козма Тричков" – Враца; Филипа Иванова- Водещ на новини в БНТ и жури в конкурса и др.

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца

EspressoNews