Василена Сайчева е победител в първото издание на "Работилница за репортери" на "Епресо нюз"

3492 преглеждания

Василена Сайчева, ученик в ПГ „Велизар Пеев“ гр. Своге е победител в журналистическия конкурс за ученици от средните училища в общините Божурище, Годеч, Драгоман, Костинброд, Своге и Сливница, организиран от "Еспресо Нюз".

Тя получи своята награда от г-жа Росица Иванова, областен управител на Софийска област в рамките на специална церемония, която се проведе на 19.04.2016 г. в шоурума на Ситроен България в град Божурище, като част от първото издание на форума "Добрият пример на Запад от София", на който г-жа Иванова беше патрон.

В ученическия конкурс "Работилница за репортери" се включиха над 50  деца, които в рамките на три месеца работиха по девет журналистически задачи дадени от екипа на регионалния информационен портал "Еспресо нюз". Техните разработки бяха оценявани от екипа на медията и професионалното жури в състав - Доника Ризова – автор и водещ на предаването „Медиите ON AIR” по телевизия Bulgaria ON AIR, Максим Майер – редакционен директор на сп. „Мениджър”, Ивa Дойчинова – водещ на предаването „Ива от сутрин до обед” по радио FM+. Деветнайсет ученически разработки бяха публикувани като авторки материали и станаха част от съдържанието на онлайн медията.

Второ място заслужиха две участнички в конкурса - Стефани Ценкова от СОУ „Летец Христо Топракчиев” гр. Божурище  и Ния Кръстева от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" гр. Сливница, които са се включили във всички поставени задачи и  като истински репортери са изпращали и допълнително новини от своята община..  Максим Майер им връчи плакет с титлата „Репортер на Еспресо нюз“, таблети,  осигурени от транспортна фирма Алба и сладки изкушения от Милмекс и Маркрит.

 Трето място също беше  поделено от  две участнички в конкурса, Александра Александрова от СОУ  "Христо Ботев" гр. Драгоман за своя ентусиазъм  и  Йоанна- Виктория Лозанова от СОУ „Летец Христо Топракчиев“ град Божурище за емоцията, която умее да преплита в текстовете, които пише.

Момичетата получиха   подаръци,  осигурени от Ситроен България и шоколадена фабрика Милмекс. Наградите връчи Доника Ризова.

Още седемнадесет деца, получиха поощрителни грамоти и награди.

Учениците, участници в конкурса получиха и специално приветствие от г-жа Миглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и науката, в което поздравява участниците в „Работилница за репортери“ и  казва още: „Министерството на образованието и науката подкрепя и насърчава инициативи, които имат за цел осигуряването на добре подготвени кадри за българската индустрия и бизнеса, като по този начин се улеснява прехода от училище към работното място и се повишава успешната реализация на трудовия пазар. За  да се постигне тази цел, екипът на МОН работи за адаптиране на учебните програми към изискванията на работодателите. За успешното протичане на този процес разчитаме и на подкрепата на бизнеса, който да ни насочва, а и сам да помага на младите хора да развиват практическите си умения чрез стажове и инициативи“.

Наградите за победителите в журналистическия конкурс бяха обезпечени от Ситроен, ALBA, ЕМ ДЕ Транс, Милмекс и Маркрит, партньори на "Добрият пример на Запад от София". Плакетите за победителите са изработени от ПГ „Велизар Пеев” гр. Своге.

"Добрият пример на Запад от София" е събитие, организирано от "Еспресо Медия", което се провежда под патронажа на Росица Иванова, областен на София област, домакин на събитието Ситроен България и  с медийното партньорство на ИА Кросс, manager.bg, obekti.bg, b2b media и enterprise.bg.