На пътя за Мюнхен, преди Белград вляво

9104 преглеждания

Пътищата, които водят към дома са там, където има светлинка и топлина

Когато някой ме попита къде е разположен моят роден град, аз отговарям кратко и ясно: "Сливница се намира на пътя за Мюнхен, преди Белград вляво". С други думи това е китно малко градче, на запад от София. Не сте идвали тук? Уверявам Ви има какво да видите. 

Природата е чудна! От всички страни градът е заобиколен с планински възвишения, а чистият въздух благоприятства живота на местните. Паркът ни е изпълнен с детски смях и омайните песни на птиците. Той е привлекателен през цялата година - понякога зелен, ухаещ на свежа трева, а друг път бял и покрит с пухкав сняг. Това е мястото където децата се забавляват, а по възрастните си почиват под дебелите сенки на дърветата. В нашия град има множество площадки за игра, страхотни училища и голяма спортна зала. Също така има много спокойни места за отдих, спорт и развлечения.

Въпреки че Сливница е малък град, той има славна история! Не случайно и дядо Вазов прекарва част от времето си тук. Седейки на онзи бял камък, той написва прочутата стихосбирка "Сливница", за да увековечи паметната Сръбско- българска война, в която капитаните побеждават генералите.

В центъра на града е разположен величествения паметник „Героите на Сливница“. От южната част са поставени плочи с имената на загиналите сливничани в боевете. На западната страна е разположено оръдие, обърнато с дулото към Сърбия, а върху източната – незабравимият надпис „Българийо, за тебе те умряха“. Дълбоко в основите му е скрита капсула на времето. Това не е единственият паметник в нашия град и аз мога да ви разказвам още много, но ще го направя, когато дойдете при нас.

Разбира се, всичко това е само фасада. Това е лицето, което виждате, прекарвайки малко време тук. Сливница не е само паметници и сгради, за мен тя е много повече. Тук е моят роден дом, моето семейство и приятели. Мястото, където съм прекарала безгрижното си детство, а сега и младежките си години.

„Сливница има и друго предимство“ - би казал някой - „Това е близостта й до столицата“. Но, както е написал Анго: „В големите градове хората се определят по стил, а не от това, което наистина са. Няма нищо по-измамно от големите градове.“ Затова аз винаги ще нося в сърцето си малкия град - Сливница.

Въпреки, че скоро ще отлетя от бащината къща и ще поема по други, далечни пътища, тук е мястото където ще се връщам винаги. Пътищата, които водят към дома са там, където има светлинка и топлина, там където ни очакват с нетърпение.

Материалът е изготвен от Теодора Николова, ученичка в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Сливница, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

Снимки от Сливница - Павел Стоянов

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019  Пътят към дома“: Община Враца