„Пътят към дома“ е темата на четвъртото издание на „Работилница за репортери“

5461 преглеждания

Ученици от средните училища на 11 общини ще участват в конкурса

„Пътят към дома“ е темата на четвърто издание на ученическия конкурс-обучение на EspressoNews - „Работилница за репортери“. Официалният старт на „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ ще бъде даден на 18 март с първата журналистическа задача, която ще получат учениците. В рамките на шест седмици те ще усвояват тънкостите на журналистическата професия под вещото менторство на екипа на регионалния новинарски портал и утвърдени журналисти, сред които личат имената на Миролюба Бенатова, Емил Спахийски и Доника Ризова.

Всяко седмично предизвикателство за участниците ще преминава по тяхното ръководство. Учениците ще получават качествена обратна връзка, с насоки и препоръки как да надграждат уменията си за творческо писане и изследователска работа. Най-добрите произведения от всяко предизвикателство ще бъдат публикувани в онлайн портала espressonews.bg, като по този начин ще намерят и своя път към широката читателска аудитория. Класацията на победителите ще бъде направена след като творбите на най-изявените в проекта бъдат оценени от водещи журналисти в национални медии и университетски преподаватели.

И през тази година конкурсът разширява своята география и дава възможност на все повече млади таланти да се включат в него. Към учениците от досегашните седем общини - Божурище, Враца, Годеч, Драгоман, Костинброд, Своге и Сливница, в „Работилница за репортери 2019  - Пътят към дома”, кариерно ориентиране и досег до журналистическата професия ще имат възможност да получат и учениците от 9 до 12 клас в общините -  Ботевград, Банкя, Мездра, Благоевград.

За трета поредна година патрон на проекта е българският евродепутат Ева Майдел. По традиция, Ева Майдел ще предостави голямата награда за победителя в конкурса - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.

Желаещите да предизвикат себе си и да покажат своя талант пред широка публика, могат да се запишат до 15 март (включително) като попълнят регистрационна форма - ТУК.

В първите три издания на журналистическия конкурс-обучение се включиха общо над 200 деца, които създадоха повече от 600 материала от различни жанрове, голяма част от които намериха радушен прием сред аудиторията на регионалния портал, а най-добрите бяха публикувани и в други национални и специализирани медии.

Титлата „Репортер на EspressoNews“ гордо носят: Василена Сайчева, ученичка от ПГ „Велизар Пеев“, град Своге - победител в първото издание на конкурса през 2016-та; Симеон Симеонов, ученик от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Годеч - победител в „Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България“; Ани Павлова, ученичка на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и Теодора Александрова от ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца - победители в третото издание на конкурса „Работилница за репортери 2018 - Родова памет“.

Най-добрите участници в проекта получиха редица награди от партньори на проекта, сред които и журналистически стажове и гостувания в БНТ, bTV, NOVA, Bulgaria ON AIR, Тв Европа, радио FM+, TeenStation, Volontime и др. И през тази година, най-изявените единадесето- и дванадесетокласници, сред участниците в „Работилница за репортери“, които желаят да продължат своето образование в журналистическа специалност ще могат да се обучават в желана от тях дисциплина в катедра „Медии и обществени комуникации“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“. Приемът им ще се реализира само след събеседване.

„Работилница за репортери” е образователен конкурс, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от регионалния портал за новини на запад от София Espressonews.bg. Основните цели на проекта са да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане, да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономическия потенциал на региона на западна България, както и да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.

EspressoNews