“Капачки за бъдеще” набира последователи за една добра кауза

3620 преглеждания

Подмяната на кувьозите в болниците в малки населени места се осъществява с помощта на благотворителна кампания

Едни от най-значимите събития в сферата на благотворителните каузи тази година са събиранията на пластмасови капачки, организирани от “Капачки за бъдеще” - кампания, набираща все повече и повече доброволци с всеки изминал ден.

В корените на инициативата стоят двама млади и будни граждани - Мартина Йорданова и Лазар Радков, чиято идея била да обединят хората около една обща кауза, защото вярват, че България може да стане едно по-приятно място за живеене, ако всеки от нас започне да полага ежедневни усилия за това. Така те организират кампанията “Капачки за бъдеще”, като целта им е със средствата, събрани чрез рециклиране на пластмасови капачки, да се подменят старите и амортизирани кувьози в малките общински болнични заведения в страната, тъй като наличната техника там е вече на над 20 години, а последващите увреждания при недоносените бебета заради нея не са рядкост.

В справка от Министерство на здравеопазването ясно личи, че в над десет болници наличните кувьози са на повече 20-30 години и или са неработещи, или са силно амортизирани. По данни на министерството също така преди няколко години 33 лечебни заведения са получили общо 436 високотехнологични медицински апарата с различни спецификации по програмата “Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи“, финансирана по “Норвежкия финансов механизъм” на обща стойност над 12 млн. лева. Всички тези кувьози обаче се намират в областните градове в страната, докато в малките населени места оборудването остава неподменено.

При поискването на информация за всички български болници с АГ, данните показват, че повечето медицински отделения в неголемите селища разполагат с кувьози, закупени през 80-те години на миналия век, като значителна част от тях са в пълна неизправност. Наблюдава се и силен недостиг на друга медицинска апаратура, което неминуемо оказва негативно влияние на качеството на медицинската помощ и лечение у нас. 

Точно това обаче е целта на каузата - чрез общите усилия на народа и обществото да се осигурят средства за подмяна на старото оборудване в болничните заведения, като по този начин не само да се развие медицинския потенциал на България, но и да се осигурят по-добри и благоприятни работни условия за реализация на младите лекари в страната. Кампанията дарява кувьози в детските болници, отделения и педиатрии в малките населени места, където обучените медицински специалисти и неонатолози до този момент не са имали възможността да работят с нова и модерна апаратура, отговаряща на специфичните нужди на новородените деца. Освен това инициативата помага и за опазването на околната среда от вредните пластмасови отпадъци и не на последно място - възпитава малки и големи в съпричастност, грижа за природата и човечност, като същевременно помага на бебетата, нуждаещи се от специално медицинско внимание поради усложнения при раждането.

За да достигне информацията за събитието до възможно най-голям брой хора, организаторите на инициативата се стремят към максимална прозрачност и документират всяка една тяхна акция със снимки и видео, които публикуват в социалните мрежи. Добър показател за развитието на кампанията са хилядите коментари, съобщения и положителни отзиви, изразяващи подкрепа и дори предложения за съдействие чрез дарения на средства и допълнителни ресурси.

След като кампанията е обявена в столицата София и в Пловдив, будни граждани от Варна, Враца, Плевен, Шумен и Велико Търново се свързват с инициаторите с желание да организират събирания на капачки, за да подкрепят каузата. Очаква се да се включат доброволци от все повече населени места. Градовете с най-много пунктове на “Капачки за бъдеще” могат да се видят на следната графика:

*снимка с графиката*

Това, което прави впечатление, освен че най-много пунктове има в София, е, че "Капачки за Бъдеще" получава най-голяма подкрепа от големите населени места. Именно тенденцията големите градове да помагат на малките общини е най-добрият показател за бъдещето на “Капачки за бъдеще” и други подобни инициативи.

Благодарение на високата гражданска активност кампанията се разраства с все по-бързи темпове и се популяризира и в социалните мрежи - само за два месеца последователите на страницата във Facebook нарастват от 11 000 на 23 000, а към днешна дата наброяват над 51 000 последователи, като същевременно стотици хиляди хора от цялата страна събират капачки, за да помогнат на инициативата. Положителното е, че така те не само подкрепят каузата, но и възпитават децата си да събират разделно отпадъците и да ги рециклират. Вече са открити и 259 действащи доброволни пункта в над 100 населени места, означени на картата по-долу:

*снимката с картата на пунктовете*

Само за първите 11 месеца на кампанията са рециклирани близо 70 000 кг пластмаса, като количеството главоломно расте - до датата на най-скорошното събитие килограмите вече надхвърлят 130 000 и по всички изгледи ще продължават да се увеличават. С вече събраните средства са закупени кувьози съответно за болниците в Червен бряг, Чирпан, Ботевград, Нова Загора, Троян и Кнежа, а до 1.06 ще бъдат дарени такива и в Харманли и Берковица.

Кувьозът в болницата в Харманли е от 1988-ма, а този в Берковица е от преди 1975-та година, като и двата са силно амортизирани и не могат да покрият нуждите на децата с проблеми при раждането. При това, по данни на болницата, всеки е трябвало да приюти средно между 10 и 20 недоносени бебета само за 2018 година. Благодарение на средствата, събрани от инициативата “Капачки за бъдеще” обаче, съвсем скоро всяка от двете болници ще получат чисто нови, модерни кувьози, което означава, че лекарите най-сетне ще имат възможността да се грижат по-адекватно за новородените бебета с проблеми и да създават оптимална среда за адаптация в първите часове от живота им, което е от изключителна важност за по-нататъшното им развитие и свеждане до минимум на евентуални късни последици от преждевременното раждане.

Според статистически данни едно на всеки 10 бебета се ражда недоносено, а едно на всеки три от тях получава увреждане на зрението заради престоя в кувьоз и въпреки факта, че медицината става все по-добра и лекарите разширяват обзора на знанията си, старата и амортизирана медицинска апаратура не може да осъществи адекватно лечение и грижа за новородените деца с проблеми. Тенденциите напоследък показват увеличаване на броя на преждевременните раждания, което е тревожно, но има и нещо положително – това повишава опита и квалификацията на специалистите, което означава все по-добри резултати с всяко следващо недоносено бебе. За тази цел обаче е нужна нова и модерна техника в болниците с АГ отделения, а състоянието на неонатологичните инкубатори в малките населени места е трагично.

По данни на Министерство на здравеопазването от 2017 година в малките общински болници за цялата страна се раждат средно по 15 недоносени бебета годишно. Тази информация се потвърждава и от проведените от организаторите на кампанията “Капачки за бъдеще” проучвания в медицинските заведения, на които са дарени досега нови висококачествени кувьози. Данните от тях са онагледени в следната таблица:

Градове

Брой престояли в кувьоз бебета

2018

2019

Кнежа

26

13

Ботевград

18

30

Първомай

149

54

Казанлък

129

42

Резултатите ясно показват, че поради не малкия брой на бебетата, престояли в кувьоз, подобна апаратура е често използвана и подмяната й е била от съществено значение за качеството на извършваното лечение и последващото здравословно състояние на децата. Организаторите на кампанията споделят, че при първото им посещение в Кнежа болницата е била пред фалит, но след подобряване на оборудването не само местните жители, а и хора от околностите също започват да използват услугите й. Поради тази причина броят на ражданията там рязко скача и продължава да се увеличава и до днес, което е изключително добър показател за болницата и развитието на медицинската помощ в района.

Какво да се очаква от кампанията за в бъдеще

„Капачки за бъдеще” постоянно провежда проучвания и събира данни за родилните и неонатологичните отделения в малките общински болници в цяла България, като вече поддържа контакт и топли отношения с ръководствата на немалка част от тях. Освен това кампанията вече е изградила и добре работещ път за внос на кувьози с европейски сертификат за качество при преференциални условия за гаранционния срок, специално договорени директно със завода-производител, което от своя страна може само да допринесе за по-нататъшното развитие на кампанията, когато тя триумфално завърши мисията си с осигуряването на нови неонатологични инкубатори и премине на следващ етап.

До края на 2019 година се предвижда подмяната на всички стари, амортизирани и неработещи кувьози в болниците в по-малките населени места, а от 2020 година кампанията ще се насочи към решаването на други също така съществени проблеми в българското здравеопазване.

„Капачки за бъдеще” обмисля и сътрудничество с д-р Бояна Петкова - специалист, посветил години лична енергия, време и труд на подобряване на системата за грижа за живота и здравето на най-малките и най-уязвимите. Обединявайки своя организаторски и комуникационен опит и доказан успех в дарителските кампании с нейната дълбока експертност в сферата на същите каузи, би се заформила десетократно по-голяма сила за решаване на проблемите, които и д-р Петкова, и от инициативата искат възможно най-скоро да отстранят.

Намаляващият брой специалисти и застаряващото оборудване са само малка част от проблемите на българското здравеопазване. От „Капачки за бъдеще” споделят, че има още близо 15 болници в България, които се нуждаят от подмяна на кувьозите, но предвиждат, че с темпото, с което се разраства кампанията, до края на 2019 година ще бъде събрана и рециклирана достатъчно пластмаса, за да се осигурят средства за закупуването на нова апаратура, след което обещават да се съсредоточат върху разрешаването на други проблеми. „Капачки за бъдеще” обаче не е единствената кампания, стремяща се да ги сведе до минимум. Има още много други неправителствени организации, които ежедневно набират доброволци, които с общи усилия се борят за отстраняването им и каузите им ще продължават да се разрастват и да набират последователи - в името на едно по-добро бъдеще за народа и за страната.

Материалът е изготвен от Калина Александрова, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер”, град София, специално за ученическия конкурс на EspressoNews, "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома".

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца