202 са случаите на коронавирус у нас, продължава и вълната от дарения (видео)

352 преглеждания

"Седем души вече са изнервени до крайност, защото са добре, но продължаваме да ги държим в болница."

Една положителна проба за коронавирус има от тази нощ в София. Така вече случаите на заразени у нас са 202. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг на Оперативния щаб. По думите му новият случай не е клиничен и е с лека симптоматика. Въпреки това, от Оперативния щаб смятат, че все още не може да се говори за тенденция за намаляване на заразените.

„Общият тренд на случите на коронавирус у нас се покачва, засега няма тенденция на намаляване. При толкова малко случаи няма как да се говори за общ тренд по принцип", обясни председателят на Националния оперативен щаб.

„Седем души вече са изнервени до крайност, защото са добре, но продължаваме да ги държим в болница. Но на нас ни трябват отрицателни тестове, за да можем да ги изпишем”, каза още ген. Мутафчийски в отговор на въпрос има ли шанс за нарастване броя на оздравелите.

Той изнесе и информация от външно министерство, според която цял самолет с граждани на Израел, които са били в Банско, са заразени с COVID-19.

Продължава и вълната от дарения.

„ОББ са дарили 200 000 лева, „Райфайзен” са дарили по 50 000 лева на три болници. Продължават даренията към Министерството на здравеопазването или към самите болници”, каза ген. Мутафчийски.

Когато се обадят желаещи да дарят, от Оперативния щаб ги насочват към здравното министерство, където има открита дарителска сметка. Ген. Мутафчийски призова да се дарява и за болниците в провинцията.

Той отхвърли информациите, че ВМА е закупила тестове за 1 милион лева. Това можело да стане, когато се получат достатъчно надеждни тестове. В момента са закупени само около 500 теста със средства от държавата, а останалите 6 000 теста са от дарители.

„Проведохме консултации и с министъра на здравеопазването, и с премиера за обособяването във всяка болница на отделение за коронавирус инфектирани и с възможни за обособяване на интензивни легла, което е главният проблем при тежко заразените, защото при тях се изисква реанимационно лечение и кислородотерапия. В днешния ден здравният министър ще издаде заповед”, обясни Мутафчийски.

„Няма да допуснем отделенията да се препълнят и чак тогава да започнем да разкриваме нови легла”, категоричен бе шефът на ВМА.

Другото предложение, направено от Щаба, е за увеличаване броя на лабораториите. Персоналът на някои от тях вече е на обучение. В София има заявка от БАН да се включат с лабораторията си, както и от две частни болници.

„В момента се готви лаборатория в Плевен в една от частните болници, готви се лаборатория в Пловдив, в Бургас”, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

А бързите тестове за установяване на коронавирус се оказват не толкова надежден метод да диагностика.

„Тези тестове, по документа на СЗО, тъй като са сравнително нови и несигурни, не стават за надзора на заболяването. Не може по бързи тестове да кажем колко болни имаме в държавата”, заяви проф. Кантарджиев.  

Междувременно пред една от големите вериги магазини, пенсионерите тази сутрин бяха зарадвани с безплатни маски и ръкавици. Така от фирма за работно облекло и лични предпазни средства решили последните им остатъчни количества да предпазят на най- уязвимата група.

 

Домашни животни могат да бъдат водени на ветеринар и разхождани в парка
Забранява се на лица под 60-годишна възраст да посещават
Министър Вълчев: „Няма да има нулева учебна година“
България забрани влизането на граждани, пристигащи...

Източник: Nova.bg, снимка: pixabay

Информация за коронавирус COVID-19 за граждани:

Актуализирани въпроси и отговори относно новия коронавирус

Подготовка на работното ви място за COVID-19

Препоръки за лица, пътуващи до области и държави с регистрирани случаи на COVID-19

Как да предпазим себе си и околните

Временни насоки за почистване в обекти в контакт с COVID-19, различни от лечебни заведения

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на Министерството на Здравеопазването: 02 807 87 57

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук