7 април - Световен ден на здравето

607 преглеждания

Минута мълчание в памет на починалите от COVID-19 лекари

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Денят се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964 г. Това е професионалният празник на всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевти и всички здравни работници, посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората.

Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. 

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

В Световния ден на здравето Българският Червен кръст ще се включи към инициативата на Българския лекарски съюз в памет на всички медици, загубили живота си в битката с COVID-19.

Точно в 12:00 ч., днес, цялото ръководство и служителите на БЧК ще излязат пред Централата на организацията, за да отдадат почит към героите в бяло с едноминутно мълчание и с включени сирени.

По информация на БЛС, през 2020 г. над 120 медици са изгубили живота си, борейки се до последно и с достойнство, изпълнявайки професионалния и моралния си дълг.

Екипът на EsprssoNews честити празника на лекарите, медицински сестрите и всички здравни работници, като им пожелава здраве, щастие и много професионални успехи!

Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук