Oтбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от катастрофи

1042 преглеждания

Mотото тази година е: „Животът не е резервна част“

На 17 ноември отдаваме нашата почит към загиналите при пътни инциденти и изказваме съболезнования на близките им.

С решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 26 октомври 2005 г. ежегодно, третата неделя на месец ноември е определена за Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Тази година за пореден път ще отдадем почит на жертвите при пътно-транспортни произшествия, като почетем паметта на хилядите загинали без време по пътищата на нашата страна, напомняйки си, че безопасността на движението е споделена отговорност и нейното подобряване не е по силите и възможностите само на една организация или институция, а на обществото като цяло.

Сигурността на движението по пътищата зависи от личния принос и отговорност на всеки един участник в него, макар той да изглежда малък и недостатъчен, съвкупността от добронамереност, дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурило една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение. Необходимо е проблемите на безопасността по пътищата да намерят място в ежедневието на семействата, учебните заведения, институциите, в отношенията между хората на пътя.

През 2018 г. жертвите по пътищата на страната ни са 611 загинали и 8466 ранени, а за изминалите десет месеца на 2019 г. по пътищата на България са загинали 515 човека и други 7100 са ранени. Нараняванията и убийствата по пътищата нанасят огромни загуби на отделния човек, на семействата и на обществото като цяло, всички ние трябва да помним, че човешкият живот не е резервна част, която може да се замени, ако се счупи.

Всеки участник в пътно произшествие може да загуби за части от секундата живот, здраве, средства и бъдеще. Европейското послание и мотото на тазгодишното възпоменание на Световния ден в паметна загиналите при пътнотранспортни произшествия е „Животът не е резервна част“.

В този ден Министерството на вътрешните работи ни призовава всички да мобилизираме силите си, за да запазим живота на пътя.

EspressoNews