Автентичният фолклор завладя Осеновлаг с фестивала „Вълчан Войвода”

1500 преглеждания

Събитието се проведе в „Чифликъ Ненкови“ в свогенското село

За пета поредна година в село Осеновлаг се проведе фолклорния събор „Вълчан Войвода”, посветен на легендарния български хайдутин. Организатори на събитието са „Чифликъ Ненкови” и НЧ „Климент Охридски-1924” със съдействието на Община Своге. Във фестивала взеха участие самодейни фолклорни групи и танцови състави от Осеновлаг, Томпсън, Реброво, Искрец, Ботевград, Велинград.

Посетителите имаха възможност да се насладят на домашно замесени хлябове и гозби, както и да разгледат изложба на старинни оръжия. Организаторите бяха приготвили историческа възстановка на събитията от живота на Вълчан Войвода, роден в село Осеновлаг. Гост- изпълнител на събитието бе гайдарят Добри Рахнев. Специален гост и представител на общинска администрация-Своге бе Илия Богданов - заместник-кмет.

Фестивалът представлява завръщане към корените и българските традиции, а целта му е съхраняване и предаване на българското народно-песенно и танцово изкуство на идните поколения, запазване и обогатяване на българската национална култура.

Вълчан Войвода е едно от най-легендарните имена в нашата история. Благодарение на защитата и помощта, което е оказвал на мирното население, героят бързо изградил образа на безстрашен и непреклонен народен закрилник. Легенда разказва как  през XIX век манастир „Седемте престола” бил разрушен и опожарен от турците. Щом разбрал за това, Вълчан Войвода се впуснал да ги гони с четата си, настигнал ги и след кратко сражение ги победил. Оцелелите разбойници били обесени . С част от натрупаните богатства през годините му на хайдутство, Вълчан Войвода платил за повторното построяване на манастира. Той събрал всички войводи от околността и заедно издигнали манастира. В чест на седмината строители били направени седемте престола в църквата. 

EspressoNews

Снимки: Община Своге