Базарът на професиите даде възможност за ранно кариерно ориентиране

877 преглеждания

Двудневното кариерно приключение предизвика интереса на малки и големи

Четвъртото издание на Базар на професиите, организиран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, за поредна година предизвика интереса на малки и големи. Двудневното кариерно приключение се състояна 23 и 24 ноември и беше посетено от близо 1 500 ученици, учители и родители.

Щастливи сме, че Базарът на професиите вече е разпознат от българското общество – ученици, учители, родители идват целенасочено, за да се запознаят с професиите като се срещнат директно със специалистите. От тази година Базарът е част и от Националната седмица на професионалните умения, организирана от ЕК и от МОН за БългарияОсновната цел на Базара е ранно кариерно ориентиране, нещо от което нашето общество има крайна необходимост. Не е логично на 18 години децата да избират какво да учат, без да са решили в каква област искат да се развиват. Целият базар е насочен към това да покажем на младите хора атрактивността и спецификата на различните професии и въз основа на това те да могат да направят информиран и осъзнат избор.”, каза председателя на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН Огнян Траянов

Тази година програмата на Базара на професиите беше още по-богата и разнообразна. Общо 15 щанда очакваха посетителите и в двата дни от проекта, на които служители от компаниите участници демонстрираха нагледно интересни работни процеси, част от тяхната работа. С помощта на експерти децата имаха възможност да се запознаят с професията на инженера, геолога, програмиста, пожарникаря, да направят химични експерименти, да се превъплътят в ролята на водещи на новините, да застанат зад операторската камера или микрофона на радиоводещия, както и да научат какви са технологичните професии на бъдещето. Децата и младежите, участвали в коучинг работилниците, търсиха героя в себе си и пътя към своето кариерно ориентиране.

В морето от професии вземането на решение става все по-трудно – и за малките, и за големите. Още повече, че професиите се появяват и изчезват. Именно затова трябва да ориентираме децата към придобиването на умения.

Базарът именно затова е ценен, защото представя не само професии, но и различни умения, които трябва да имат младите хора.”, каза Гергана Раковска, от Фондация бизнеса за образованието.

В специални срещи 40 вдъхновяващи професионалисти от различни области се срещнаха с децата и разказаха за същността на тяхната професията, пътя до нея, нужните умения, възможностите за реализация и кариерно развитие. Посетителите се запознаха с професията на актьора, учения, изследователя, писателя, музиканта, социалния предприемач, радиоводещия, архитекта и още много други. Лекторите, които представиха ветеринарната професия и в двата дни на Базара, зарадваха всички посетители със специалните участници в лекциите си – кученцата от ветеринарната клиника “Добро Хрумване”.

Базарът на професиите е финалната част от проекта “Гордея се с труда на моите родители”, който с всяка изминала година набира все по-голяма популярност сред подрастващите в цялата страна. Именно поради тази причина инициативата ще продължава да става все по-разнообразна, разпозната и мащабна. БМГД планира догодина проектът да бъде допълнен и чрез включването на образователните институции. “Освен да провокираме интереса на децата си, трябва и да ги насърчаваме да се ориентират  рационално и емоционално към дадена професия. На тях трябва да им бъдат представени възможностите за образование в България. Това е нашата мисия и вярвам, че ще постигаме все повече успех през следващите години, в които реализираме този проект.”, допълни Траянов.

EspressoNews