Базарът на професиите помага на младежите при избора на специалност

1182 преглеждания

40 вдъхновяващи професионалисти се срещат с децата на събитието

Какво е да си писател, музикант, ветеринарен лекар, 3D артист, специалист по киберсигурност или учен? За тези и за още много професии ще разкажат експертите в четвъртото издание на Базар на професиите, организиран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Посетителите ще могат да се докоснат до същността и работния процес на някои от най-разпространените, но и на не чак толкова известните професии днес. А за децата и младежите, които не са избрали какви биха искали да станат, на Базара в събота ще се проведат специални кариерни коучинг уъркшопи и сесии.

Двудневното приключение ще се проведе на 23 и 24 ноември от 10:00 до 18:00 часа в зала “Джон Атанасов” в София Тех Парк и е предвидено за деца и младежи между 8 и 16-годишна възраст. В петък ще вземат участие предварително записани ученически групи, а събота събитието е със свободен достъп за всички желаещи да присъстват.

В лекциите през първия ден децата ще могат да се запознаят с професията на актьора, за която ще разкаже актрисата Весела Бабинова. Какво е да си специалист по дигитална комуникация пък ще обясни Жюстин Томс. За професионалната реализация като ветеринарен лекар ще разкаже д-р Мила Бобадова, по-известна още като Козата Ани. А писателката Юлия Спиридонова – Юлка ще въведе децата в магията на книгите. С това обаче не се изчерпват лекциите през този ден. В програмата са предвидени още презентации, които ще запознаят децата с интересни истории от света на киното и професиите инженер, геолог, програмист, архитект, радиоводещ, учен и още много други. През втория ден ще ни гостуват актьорът Алек Алексиев, спортистката Антония Григорова и дори танцов ансамбъл. За професията музикант ще разкаже Елица Харбова, а какво е да си директор на цяла фондация ще обясни Елица Баракова от bCause. Надя Здравкова от LoveGuide ще сподели с децата за професията социален предприемач. Посетителите в събота ще разберат още за професиите на специалист по киберсигурност, програмист, хореограф и др.

Организаторите и всички участващи компании се включват в Базара, за да помогнат на децата в ранното кариерно ориентиране, което е фактор за добро бъдеще. “Решението на младежите при избор на професия трябва да се базира на личностните качества, на доброто себепознаване и познаване на възможностите за реализация. За тази цел той трябва да се срещне с професионалисти, да види част от техния работен процес. Важно е да се разбере кои са предизвикателствата в тези професии, а не само тяхната привлекателна страна. Това е целта на Базара на професиите, с който се опитваме да дадем една допълнителна помощ, да разширим информираността, да предложим среща с професионалисти.”, споделя Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Вторият ден от Базара обещава да бъде също толкова вълнуващ поради още една причина. Организаторите са предвидили нещо по-различно за младите посетителите, които все още търсят отговор на въпроса “Какъв искам да бъда?”.

Тази година учениците, посетили Базара, ще имат възможността сами да открият професионалния път, по който искат да поемат, благодарение на специални сесии. В тях участниците ще отговарят на въпроси, които целят да помогнат на човек по пътя към неговото израстване и отключване на личностния му потенциал, или както се нарича този процес – коучинг. Хората, които ще водят тези сесии, са лицензирани професионалисти от Международната коучинг федерация в България (ICF), които работят активно по развиването на една сравнително нова за България, но бързо набираща популярност професия – тази на професионалния коуч.

В програмата са предвидени три групови коучинг сесии, под формата на работилници, в които могат да участват деца и младежи от различни възрасти. За по-малките участници коучовете са подготвили “Коучинг работилница за мечти”, в която децата ще могат да разкажат и преоткрият какви искат да станат като пораснат. Тя ще се проведе от 11:30 часа. В панела “Открий супергероя в себе си”, от 12:30 часа, представителите на ICF България ще помогнат в идентифицирането на силните страни на учениците. За младежите е предвидена и коучинг сесия за кариерно ориентиране, която ще стартира в 13:30 часа. Освен това посетителите ще имат възможността да участват и в кратки блиц коучинг сесии, които ще се случват паралелно с работилниците.

За родителите пък в събота от 14:00 ч. ще се проведе срещата на тема “Полезният родител. Как да сме добър кариерен консултант на децата си”, която ще бъде водена от Гергана Раковска от Фондация бизнеса за образованието. Тя ще представи специален тест за кариерно консултиране за родители.

Това вълнуващо кариерно приключение е финална част от проекта “Гордея се с труда на моите родители”. По време на първата част от проекта над 1 000 деца посетиха работните места на своите родители.

Официалното откриване на Базара ще бъде на 23 ноември (петък) от 10:00 ч. 

Компаниите, които ще участват в Базара са Асарел Медет, Булсатком, Контур Глобал Марица Изток 3, Неохим, ОББ, Овергаз, Стомана индъстри, ТехноЛогика, Фесто Производство, Софарма, фондация Каузи, фондация Конкордия, фондация Bcausе, bTV Новините, bTV Радио, Jazz FM, Classic FM, N-Joy, Chaos Group и Melexis.

Медийни партньори на проекта са bTV Новините, bTV Радио, Jazz FM, Classic FM, N-Joy, Darik Радио, Azcheta.com, радио Family, Детски дневник, purvite7.bg, az-deteto.com, b2bmedia.bg, computerworld.bg, EspressoNews, kafene.bg, malchovci.com, sofia.plays.bg, LoveTheater.bg, ngobg.info, csrab.com, Market Trend, Terminal3.bg, teenstation.net, teenproblem.net, uspelite.bg и фондация BCause.

EspressoNews