Безплатни прегледи за туберкулоза ще има до 28 юни в цялата страна

1055 преглеждания

По време на кампанията на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от заболяването

За втори път през 2019 г. ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в страната. Това информират от Министерството на здравеопазването.

Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България към Министерството на здравеопазването. Тази ежегодна проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

По време на проведената през месец март 2019 г. кампания анкетирани за туберкулоза са 2 952 лица, а на 1 792 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 24 лица с туберкулоза и 82 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.

Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи. По време на проведените за периода 2009 г. - 2018 г. „Седмици на отворени врати” анкетирани за туберкулоза са 114 730 лица, открити и насочени за лечение са 1 242 лица с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 4 351 души.

За София-област прегледите ще се извършват в периода 24-28 юни, в „Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания - София област”, гр. София, бул „Сливница” № 309

EspressoNews