Бойко Младенов, който работи неуморно за бъдещето на Годеч

3387 преглеждания

Учител, фотограф, природозащитник, земеделец, патриот в един образ

Бойко Младенов е многостранно изявена личност от град Годеч. В момента практикува една от най-важните и отговорни професии - учителската. Занимава се и със земеделие, работел е като фотограф, водел е туристически групи искащи да се занимават с воден спорт и преходи в планините. Освен тези професии, той се занимава и с подготвянето на различни проекти, с които цели да поддържа българската история ѝ.

Той е изцяло отдаден на своята работа и дава всичко от себе си, за да изпълни голяма част от проектите си. Той иска да запали искрата на изследователския дух във всеки един младеж – качество, което притежават само истинските учители. Той е и човек, който държи изключително много на спорта и иска да предаде това на своите ученици.

Роден е в град Годеч на 28 май 1962 година. Още от малък той открива своите две страсти, с които не се разделя и до днес – спортът и фотографията. Завършва средното училище в Годеч и след две години военна служба започва да учи в Кърджалийския институт за прогимназиални учители със специалност български и руски език и физическо възпитание и спорт. Продължава образованието си в Пловдивския университет, където отново учи руски и български език. До 1992 година е учител в училища в град Кърджали и столицата. От 1990 година започва да се занимава с фотография, а две години след това се отдава изцяло на тази негова страст, като поддържа седем фотографски ателиета в София.

След решава да се пренесе в друга сфера – тази на земеделието. От миналата година, се завърна и в учителската професия – неговото първо призвание, като преподава по физическо възпитание и спорт на учениците на СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ град Годеч.

Бойко Младенов участва в редица предавания по телевизиите Евроком, TVЕвропа и Bulgaria on Air. Първият път, когато гостува, е заради проект за разработването на находище от златни руди в Източните Родопи. Тогава той работи като планински водач и местното население го моли за помощ, защото се страхува от екологичните последици от добива на злато. Другата тема, заради, която участва, е демитологизацията на нашите национални герои. Битка, която продължава и до днес и която прави Бойко Младенов личност, която не само милее за нашата страна, а и в такава, която се чувства длъжна да защити нашите национални идеали. В момента той работи над видеоматериал за Христо Ботев.

Особен интерес има към Никола Вапцаров и още от дете започва да чете всичко свързано с него. Миналата година организира "Вапцарови дни" в годечкото читалище, носещо името на поета, като от тогава те стават част от културния календар на община Годеч.  За събитието през тази година е задействал и изработката на паметник на Вапцаров, който ще бъде авторска творба на скулптура Александър Хайтов.

Други негови проекти, свързани с националната история и по-точно с тази на годечкия край, са изготването на видеоматериали за участник в Ботевата чета от годечко, за когото цели да докаже, че е бил част от тази чета и дядо Пахомий, монах, свързан с годечкия край, който отдава живота си за българския манастир на полуостров Атон.

Тези негови проекти са само едни от многото, които е намислил. Той има идеи за изграждането на бент но река Нишава и в даден участък от нея да може да се плава с малки лодки, за създаването на туристически маршрути в годечкия край, с което да се развие туризма и много други. Самият факт, че има толкова много идеи, го прави човек милеещ за бъдещето и развитието на родния си град и държавата, в която живее, а това, че работи по много от тях го превръща в личност достойна за уважение.

Наред с всички дейности, с които се е захванал, Бойко Младенов води и курс по фотография в  гимназията, с което дава шанс на годечките ученици да се запознаят с нещо ново и различно.

Материалът е изготвен от Габриел Георгиев, ученик от СУ "Проф. д-р Асен Златаров", гр. Годеч за ученическия конкурс на EspressoNews "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца